Fotografi iz BiH pripadaju svjetskom vrhu: Pogledajte izložbu bh. fotografije u Tuzli! (FOTO)

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Još davne 1953. godine u Tuzli je postavljena prva izložba fotografije. I od tada talenat tuzlanskih i bh. autora se iskazivao iz decenije u deceniju. Tako je bilo i ove godine. Naime, organizatori izložbe ”FotoBiH Tuzla 2019” zaprimili su više od 700 fotografija, a majstor fotografije Ahmet Hukić selektovao je ukupno 120 radova. Među brojnim fotografijama dominiraju pejzaži kao i portreti.

”Ono što bi bilo bolje jeste da fotografija ima tu društvenu angažovanost jer već neko vrijeme ona to nema. Nema onih socijalnih, društvenih tema i problema nije predstavljeno ono što ”svrbi” društvo, a što bi fotograf mogao da prikaže..” rekao je za RTV Slon Ozren Božanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

Ipak, predstavljene fotografije su vrhunskog kvaliteta i pokazuju nemjerljiv talenat njenih autora. Ovaj talenat prepoznat je čak i na svjetskom nivou.

”Iz Tuzle konkretno imate Samira Zahirovića koji je na desetine nagrada osvojio u svijetu, zatim Ahmed Hukić sve su to veliki autori! Iz BiH imate niz autora koji učestvuju na izložbama i osvajaju nagrade. Mi učestvujemo na međunarodnim takmičenjima i članovi smo svjetske asocijacije i negdje smo od 13-15 mjesta u svjetskim razmjerima,objašnjava Božanović.

Ovako jaka konkurencija uvijek je motiv za stvaranje novih, kvalitetnijih fotografija. U brojnim pejzažima, portretima koji oslikavaju tugu i bol, prvo mjesto je osvojila fotografija autora Mirsada Mujanovića.

”Prvu nagradu za kolor fotografiju dobio je Mirsad Mujanović iz Travnika, međunarodni majstor fotografije koji je napravio fotografiju svečanosti. Ona se istakla ”svojim govorom”, onim što predstavlja i bit će na nekoliko izložbi,” kaže nam Božanović.

Također, prvo mjesto u crno bijeloj tehnici osvojila je fotografija autora Hasana Puškara. Brojni majstori fotografije, ali i posjetitelji ocjenjuju da je ovogodišnja izložba bolja u odnosu na onu iz prethodne godine. No, problemi sa kojima se susreću fotografi i klubovi fotografije su finansijske prirode jer profesionalna fotografija u našem društvu ne zauzima mjesto koje bi trebala. Stoga je posjeta jednoj ovakvoj izložbi najveća satisfakcija za nastavak rada autora koji su, kako smo vidjeli, na svjetskom nivou!