Fra Željko Nikolić: Božić pronalazi ljudske putove obnove povjerenja među ljudima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Božićnu poruku povodom najradosnijeg blagdana svih kršćana danas je uputio fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla.
Tuzlanski gvardijan podsjetio je na poruke koje događaji koji prethode najradosnijem blagdanu sa sobom nose.
„U Božiću, svetkovini Božjega učovječenja, kršćani svih denominacija prepoznaju radikalnu novost Božje objave čovjeku i svijetu, a ta radikalna novost tiče se prvotno čovjeka, njegova života, njegovih odnosa i njegove budućnosti u svijetu.”, rekao je fra Nikolić.
Između ostalog fra Nikolić je danas istakao da u svijetu koji je, nažalost, postao mjesto vladavine straha, isključivanja drugoga, svijet zidova i nepovjerenja, globalni i političko uvjetovani refleks isključenja drugoga, nacionalizam i zatvaranje u skučene identitete, ratovi, borba za moć i utjecaj rezulturaju globalnom psihozom straha, mržnje na strance i ljude drugih uvjerenja i religija.

“Svjesni svih tih strahova i negativnih procesa koji opterećuju svijet i našu zemlju, kršćani u Božiću, Božjemu iskoraku u naše ljudsko postojanje i naše ljudsko tijelo, pronalaze izlaz, pronalaze način kako živjeti svoje konkretne živote s iskrenom nadom da i svijet i naša zemlja mogu biti smisleniji, pravedniji, bolji i iskreniji. Ako je Bog bio toliko naklonjen čovjeku da postaje sudionik ljudske patnje i radosti do kraja, do same smrti, onda kršćanin i svaki iskreni čovjek može svladati sve te nametnute strahove, isključivosti, mržnju i nepovjerenje. Božić zapravo „ubrizgava“ u čovjeka smisao života u svijetu kojim luta, on razbija nametnute strahove čovjeka od čovjeka, on pronalazi ljudske putove obnove povjerenja među ljudima. Iz toga razloga kršćani cijeloga svijeta i našega grada Tuzle žele, u radosti i toplini ovih svečanih dana, ustrašenome i poniženom čovjeku podsvijestiti one velike i ohrabrujuće evanđeoske riječi: „Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin“ (Lk 2,10-11).
Gvardijan franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla dodao je da želi poslati i podijeliti poruku koja razbija strahove, isključivost i nepovjerenje u našemu svijetu, sa bogatima i siromašnima, s onima koji imaju političku i religijsko-političku odgovornost u javnome prostoru, s onima koji grade nepravedne ekonomske strukture, sa svakim čovjekom dobre volje u našemu gradu, u našoj domovini Bosni i Hercegovini i diljem svijeta.
“Franjevci koji u svome naviještanju i djelovanju u Bosni već stoljećima upravo naglašavaju ovu božićnu, otvorenu, minornu, malu i „siromašku“ teologiju Boga, čovjekova suputnika i supatnika, žele da ova poruka oživi u konkretnosti naših ljudskih susretanja, u pravednijoj i odgovornijoj politici, u solidarnijem gospodarstvu i ljudski obilježenom pravu te u boljem i humanijem životu sve naše braće i sestara u ovoj lijepoj zemlji.
Svim kršćanima našega grada, domovine Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta ovom porukom nade želim čestit Božić, a svima vama, poštovani prijatelji iz našega Grada, Kantona i cijele zemlje, želim svako dobro, Božji blagoslov i sreću u novoj 2020. godini.“, navedeno je u božićnoj poruci fra Željke Nikolića.