28 C
Tuzla
27.05.2022.

Francuzima za svakodnevne aktivnosti od danas potrebna zdravstvena propusnica

U Francuskoj će od danas svakodnevne aktivnosti, poput odlaska na kafu ili vožnje vozom, biti dopuštene samo onima koji pokažu potvrdu da su se vakcinisali, preboljeli covid-19 ili imaju negativan nalaz na koronavirus, jer na snagu stupa kontroverzna mjera koja je izazvala masovne proteste u zemlji.

Stroža pravila, uključujući obvezno vakcinisanje svih zdravstvenih radnika do 15. septembra, bit će na snazi do sredine studenog i primjenjivat će se na sve punoljetne osobe.

Tinejdžeri u dobi od 12 do 17 godina morat će imati takvu potvrdu od 30. septembra.

Restorani, međugradski autobusi, avioni, sajmovi i zdravstvene ustanove samo su neka mjesta na kojoj će se morati pokazati digitalna zdravstvena propusnica koja je od sredine srpnja već potrebna za odlazak u kino, muzej ili na veći događaj.

No ministar zdravstva Olivier Veran rekao je za list Le Parisien u nedjelju da neka pravila neće biti stroga kako je planirano, poput valjanosti negativnog testa do 72 sata umjesto 48. Samostalno testiranje također je moguće pod uvjetom da se provode uz nadzor liječnika.

Protest protiv mjera je za vikend privukao više od 200.000 ljudi. Masovni protesti održavali su se svakog vikenda otkako je predsjednik Emmanuel Macron najavio promjene kako bi se zaustavio porast zaraza koronavirusom.

Od 67 miliona stanovnika Francuske, oko 63 posto ih je primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19. Više od pola ih je potpuno cijepljeno.

Izvor: RTV Slon/Hina 

POSLJEDNJE DODANO