FUCZ – Normalizuje se stanje u Kladnju, još na snazi stanje prirodne nesreće

Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako su uslovi zbog nepovoljnih vremenskih uslova izuzetno teški, i dalje se vrši potraga za El-Eminom Hadžićem koji je nestao 4. januara 2019. godine u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj.

Kao i prethodnih dana u potrazi i danas učestvuju uposlenici FUCZ-a, Općinske službe civilne zaštite Kakanj i pripadnici Policijske stanice Kakanj.

Prema izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 130, Han Pijesak 96, Ivan-sedlo 46, Srebrenica 34, Sokolac 26, Sarajevo-Bjelave 18, Mrkonjić Grad 15, Gacko i Livno 19, Tuzla 12, Doboj 5, Bijeljina i Mostar 2, Bugojno 10, Rudo 16, Višegrad 13, Zenica 7.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano i usporeno, posebno u visinskim predjelima. Visina novog snijega iznosi oko 5 cm u nižim predjelima, dok je u visinskim predjelima mnogo veća.

U općini Pale u FBiH. i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće proglašeno 10. januara 2019.godine, usljed velikih snježnih padavina, u toku vikenda deblokiran je put za sela Brdariće, te Donju i Gornju Ćemernicu.

U općini Kladanj i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. januara, zbog visokih snježnih padavina. Stanje se normalizuje, a u toku vikenda nisu zabilježene nove snježne padavine.

Zbog snijega koji pada u većem dijelu BiH, saobraćaj se i na području Kantona Sarajevo odvija nešto sporije, na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje.

Uposlenici KJKP “Rad” trenutno čiste saobraćajnice I i II  prioriteta, dok će kasnije početi čišćenje saobraćajnica III prioriteta. Na održavanju njihove prohodnosti angažirano je 56 specijaliziranih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažirano 130 radnika. Za vrijeme vikenda rađeno je na uklanjanju snijega sa glavnih gradskih trgova.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni, a u Srednjobosanskom kantonu putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu, prenosi FENA.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, naročito u općinama Vareš i Olovo. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na području Kantona 10, svi putni pravci su prohodni, ima ugaženog snijega i leda na svim putnim pravcima. Zimske službe vrše redovito čišćenje i posipanje kolnika.

Zbog snijega koji pada na širem području Zapadnohercegovačkog kantona prometuje se otežano i usporeno. Zimske službe obavljaju poslove čišćenja po prioritetnim dionicama pa se u toku dana očekuje potpuna normalizacija prometa.

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.