FUIP – Na graničnim prijelazima izdato oko 25 000 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Zaključno sa 12. aprilom federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 24.884 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Za kategorije osobe koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite – vozači, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranični radnici, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima su izdali 22 rješenja o mjerama izolacije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Istaknuto je također da je promet putnika značajno smanjen, te je jučer na granične prijelaze na kojima sanitarnu kontrolu putnika vrše federalni inspektori ušlo samo 14 osoba.

Jučer su istekle mjere iz 445 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do nedjelje je za ukupno 17.581 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Izvršeno je do sada sedam inspekcijskih nadzora, tri kontrolna nadzora, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 8.000 KM. U kontrolama nije utvrđeno nepoštivanje Odluke Vlade FBIH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH.

 

Izvor: RTV SLON / Fena