FUP o hronologiji i dinamici dešavanja u ‘slučaju Gačić’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalna uprava policije (FUP) do sada nije bila u mogućnosti izvještavati javnost o mjerama i radnjama koje je poduzimala radi pronalaska i dokumentovanja izvršioca ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića, s obzirom na to da su aktivnosti te uprave bilw na najvišem nivou, saopćeno je iz FUP-a.

Iz Uprave podsjećaju da je Edin Gačić, koji je bio u bjekstvu od 4. februara, u mjestu Podorašac kod Konjica lišio života Sauda Sultanića, a 9. februara i policijskog službenika FUP-a Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju Centra za obuku Suhodol, kod Tarčina.

Kako se, nadalje, navodi, FUP na čelu sa zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, ovim putem, izražava zahvalnost svim građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno na njihovoj hrabrosti da se suoče sa teškim danima koji su iza nas.

Također, Uprava izražava veliko poštovanje prema građanima, koji su svojim aktivnim doprinosom, kroz davanje informacija o Edinu Gačiću na osnovu kojih je pravljen profil potraživane osobe, tako i o svakodnevnom pružanju informacija o njegovom potencijalnom kretanju, uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage.

FUP, istovremeno, zahvaljuje građanima na iskazanom povjerenju da će policijske snage, u svakom trenutku, biti opredijeljeni da osiguraju ličnu i imovinsku sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i mnogo puta do sada.

Uprava navodi da su policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom  Tužilaštva Kantona Sarajevo i uz saradnju ostalih kantonalnih tužilaštava, te veliku podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kantonalnih MUP-ova, MUPRS-a, FUCZ, SIPA-e i Granične policije BiH, kontinuirano od 9. februara poduzimali mjere i radnje na pronalasku potraživanog lica.

– U sklopu navedenih aktivnosti, angažovana su sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, kao i ljudski kapaciteti kako Federalne uprave policije, tako i svih ostalih sigurnosnih i drugih institucija koje su dale svoj nemjerljiv doprinos u lociranju navedenog lica. Izuzetan doprinos u ovim aktivnostima imala je i Obavještajno sigurnosna agencija BiH sa svojim kapacitetima – navodi se u saopćenju.

Federalna uprava policije je, kako se navodi, formirala Operativni štab, kojim je rukovodio zamjenik direktora ove uprave Ensad Korman, a koji je u svom svakodnevnom zasjedanju u punom kapacitetu sa svim raspoloživim resursima, koordinirano i kontinuirano djelovao na poduzimanju svih mjere i radnji na pronalasku i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, te privođenju osumnjičenog licu pravde.

– Dana 12. februara osumnjičenog su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo su na lokalitetu naselja Košćan kod Hadžića, nakon razmjene unakrsne vatre, lišili života Edina Gačića, a kojom prilikom je jedan od pripadnika MUP-a KS zadobio lakše tjelesne povrede, te je tako nakon devet dana okončana najopsežnija potraga za jednim licem u novijoj historiji ove države.

– Uvažavajući veliki značaj medija, FUP želi da iskaže puno poštovanje i zahvalnost svim medijskim kućama, koje su proteklih dana pružale maksimalnu podršku, kako policijskim službenicima u razumijevanju da izjave nekada nismo bili u mogućnosti davati zbog tokova istrage, tako i punu podršku građanima BiH korektnim izvještavanjima sa terena. Istovremeno, FUP izražava zahvalnost pripadnicima sigurnosnih agencija, ali i drugim institucijama BiH, koje su dale punu podršku svim do sada provedenim aktivnostima vezanim za pronalazak Edina Gačića – navodi se u saopćenju.