Futsal selekcija BiH u Zenici počinje pripreme za kvalifikacije za SP

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se danas u Trening centru N/FSBiH u Zenici, gdje će se naredna četiri dana pripremati za kvalifikacijski turnir u okviru grupe F preliminarne runde za Svjetsko prvenstvo.

Turnir se igra od 29. januara do 1. februara, a bh. tim će prvu utakmicu u Gradskoj areni “Husejin Smajlović“, u utorak sa početkom u 17.00 sati, igrati protiv Švicarske. U grupi F još su Turska i Švedska.

-Respektiramo sve selekcije, ali igramo pred našim navijačima i ja sam optimista da ćemo biti među prve dvije ekipe u našoj grupi te da ćemo u oktobru ove godine igrati i kvalifikacije grupne faze za SP. Ako budemo prvi u grupi F, onda bismo išli na turnir u Dubrovnik, gdje nas očekuje Hrvatska, Rusija i drugoplasirana ekipa iz grupe E iz preliminarne runde. U slučaju da budemo drugi, išli bismo u Francusku, gdje bismo igrali s Francuzima i Srbijom te s pobjednikom grupe E iz preliminarne runde – ističe selektor Ivo Krezo, navodeći da je objektivno težak put do SP-a.

Naglašava da im je svaka pobjeda važna te da tako dobijaju rejting bodove pa u narednom ciklusu ne bi morali igrati preliminarnu rundu.

-Ove ćemo utakmice iskoristiti i da podmladimo tim, kako bismo se što bolje spremili za kvalifikacije za evropsko prvenstvo, koje nas očekuje iduće godine – kaže on i dodaje da je sada lakši put do EP-a, a za bh. futsal bi, smatra, bila velika stvar da se palsira na neko veliko takmičenje.

Selektor Krezo uputio je poziv 16-orici igrača te se nada kako će se svi pozvani i odazvati, ali već se zna da zbog povrede neće doći Ivan Ivanković iz Zrinjskog.

-Svi ostali su zdravi i vjerujem da će doći, jer ipak je čast igrati za svoju državu. Ivanković je jedini dostavio medicinsku dokumentaciju, ali zbog ovakvih situacija i jesmo pozvali 16 igrača, mada ih u zapisniku može biti 14. navodi Krezo.

Spisak bh. tima za predstojeći turnir u Zenici: Stanislav Galić, Mario Aladžić, Dejan Pavlović, Bilal Jelić, Mirko Hrkać, Nermin Kahvedžić (Mostar SG Staklograd), Denis Isanović, Darko Milanović (Salines), Josip Bošković, Darko Raguž, Andrijano Dujmović (Zrinjski), Srđan Ivanković (Ekonomac Kragujevac, Srbija), Anel Radmilović, Amel Hadžić i Elmin Prošić (Centar).

Raspored i satnica: 29. januar: BiH – Švicarska (17.00) i Turska – Škotska (20.00); 30. januar: Švicarska – Turska (17.00) i BiH – Škotska (20.00) te 1. februar: Škotska – Švicarska (17.00) i Turska – BiH (20.00).