FZZ – Mjerama aktivne politike zapošljavanja bit će obuhvaćeno 14.000 osoba

FZZ – Mjerama aktivne politike zapošljavanja bit će obuhvaćeno 14.000 osoba

Objavio: -
Foto: Ilustracija

Federalni zavod za zapošljavanje je za 2018. godinu pripremio mjere aktivne politike zapošljavanja kojima je planirano da bude obuhvaćeno oko 14.000 osoba, što je znatno više u odnosu na prethodne godine.

– U odnosu na prošlogodišnje aktivnosti, u 2018. godini su predviđene dodatne mjere čime smo proširili spektar naših usluga prema poslodavcima i nezaposlenim osobama. O svim tim mjerama javnost će biti blagovremeno obaviještena prije objave javnog poziva koji bi trebalo da uslijedi krajem ovog mjeseca – rečeno je Feni u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

U 2017. godini Federalni zavod za zapošljavanje je u skladu s Programom rada za tu godinu realizirao programe i mjere aktivne politike zapošljavanja sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, a radi jačanja konkuretnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, te stvaranja uslova za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva.

Tim aktivnostima u prošloj godini obuhvaćeno je oko 8.000 nezaposlenih osoba.

Za petak, 16. februara planirana je konferencija za medije na kojoj će direktorica Zavoda Helena Lončar iznijeti više detalja o rezultatima mjera iz 2017. te planovima i mjerama za 2018. godinu.

Izvor: RTV Slon/Fena