Gdje na ljetovanje: Iz BiH trenutno je najjednostavnije otići na more u Tursku

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U vremenu restrikcija koje su Crna Gora, Slovenija i djelimično Hrvatska uvele prema građanima Bosne i Hercegovine, a zbog direktnih ili indirektnih veza sa pandemijom korona virusa, postavlja se pitanje gdje je moguće otići na ljetovanje, a da to nije bh. more – Neum. Nameće se samo jedan odgovor – Turska.

Ovo je jedna od rijetkih zemalja koje su podigle rampe na svojim kopnenim granicama i aerodromima – od 12. juna zračno putovanje je koordinirano u skladu sa vladom, odnosno ministarstvima zdravstva, vanjskih poslova i transporta.

Da su Turci više nego zainteresovani za dovođenje bh. državljana na svoju obalu, ili u najmanju ruku u svoj najpoznatiji grad Istanbul, pokazuje obnova operacija Turkish Airlinesa iz Sarajeva i to po pet letova sedmično.

Potez je vrijedan pažnje i u kontekstu činjenice da turskim državljanima još uvijek nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, što znači da su ovi letovi isključivo namijenjeni našim građanima.

Jedna od bh. agencija koja nudi ljetovanje u Turskoj je i godinama unazad respektabilna agencija Golden Tours iz Tuzle, koja već 7. jula sa tuzlanskog aerodroma ima prvi čarter let za Antaliju. Letovi će se odvijati dva puta sedmično utorkom i petkom.

“Svi koji budu htjeli ući u Tursku proći će besplatan kontrolni pregled, pa tako i državljani Bosne i Hercegovine. Za one koji budu imali temperaturu iznad 38,1 bit će izvršeno testiranje, a sami rezultati će biti objavljeni za sat vremena.

Ako se tokom testa na korona virus uspostavi da je bh. državljanin pozitivan neće biti vraćen u svoju domovinu, već će biti privremeno zbrinuti o trošku države Turske”, potvrdio je za RTV Slon, Asim Bečić iz Golden Tours-a

Ipak, Turci žele privući turiste i pored svega navedenog, za razliku od Hrvatske koja je za državljane BiH bez putovnice pooštrila uslove za ulazak u zemlju u dovoljnoj mjeri da vraćanje sa granica nije rijetka pojava i ako nemate COVID-19.

Crnogorci su također otežali ulazak u zemlju s tim da Podgorica traži da samostalno obavite test na koronavirus koji u BiH košta nešto više od 200 KM.

RTV Slon/Klix