Gdje sa migrantima u TK: Na području kantona šest potencijalnih lokacija

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Priča o migrantskoj krizi u našoj zemlji se nastavlja. Najviše su njome pogođeni Unsko-sanski, Tuzlanski i Sarajevski kanton. Do sada nije bilo konkretnih poteza nadležnih organa, kada je u pitanju uspostava privremenog migrantskog centra u Tuzli, niti pomoći državnih organa. Međutim, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kaže da su obavljeni razgovori sa Vladom Federacije BiH i sada se pokušava pronaći rješenje. Za Tuzlanski i Sarajevski kanton postoji mogućnost uspostave migrantskih centara na dvije lokacije.

„Dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto s čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda“, kazao je Zvizdić.

Pored kasarni “Nesib Malkić” na Dubravama koju koriste Oružane snage BiH i kasarne „Husein kapetan Gradaščević“ koja je pretvorena u Kampus Univerziteta u Tuzli, na području Tutzlanskog kantona postoji još pet napuštenih vojnih objekata.

Vladi Tuzlanskog kantona predata je kasarna “Par Selo” u Živinicama, dok je “Mirsad Fidahić” u tuzlanskom naselju Solina predata Kliničkom centru Univerziteta Tuzla. Kasarna “Masle” Kalesija privremeno je dodijeljena općini Kalesija. Vlada FBiH još uvijek nije dodijelila na korištenje kasarne “Grabov potok” Tuzla, “Višća” Banovići.

Iako Zvizdić nije precizirao o kojem objektu kasarne je riječ, u medijima se pojavila informacija da bi migranti mogli biti smješteni u Ljubačama, zbog čega je Savjet ove mjesne zajednice, ali i mjesne zajednice „Pasci“ za danas je zakazao vanrednu sjednicu, na kojoj žele zauzeti zajednički stav povodom informacije o otvaranju kampa za migrante na području kantona.