20 C
Tuzla
01.12.2023.

GIK Tuzla: Zavrešno imenovanje biračkih odbora, registrovano 157 biračkim mjesta

U Tuzli je završeno imenovanje biračkih odbora i zamjenika, te rezervnog spiska kandidata, kazali su iz Gradske izborne komisije. U narednih nekoliko dana počet će i obuka biračkih odbora, a ove godine bit će obučeno oko 1500 osoba za biračke odbore. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju, uzrokovanu epidemijom Covid-19,  doći će do izmjene lokacija pojednih biračkih mjesta, kako bi se obezbijedilo prostor za nužnu fizičku distancu, između članova biračkih odbora, posmatrača i birača.

Imat ćemo izbore na 60 lokacija, i 157 biračkih mjesta. Dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu, oko 12 mobilnih timova i što je drugačije od predstojećih izbora, imat ćemo poseban mobilni tim za oboljele od COVID-a, za lica koja se nalaze u izolaciji i koja su hospitalizovana” – Asja Kravić, članica GIK Tuzla.

Trenutna epidemiološka situacija, koja se iz dana u dan pogoršava, veliki je izazov za održavanje ovogodišnjih izbora. U Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla, spremni su dočekati izbore i suočiti se i sa javno zdravstvenim izazovom. Posebni mobilni timovi upravo će i biti namijenjeni za osobe koje su pozitivne na korona virus, koje su hospitalizovane ili u izolaciji. Takve osobe dužne su najkasnije 72 sata prije održavanja izbora podnijeti zahtjev Gradskoj izboroj komisiji za glasanje putem posebnog mobilnog tima.

Uz zahtjev su dužni dostaviti dokaz da im je konstatovano navedeno oboljenje, tj da se nalaze u izolaciji. Zahtjev će moći podnijeti putem maila, faxa, mobilnih aplikacija ili neke druge osobe koja će dostaviti navedeni zahtjev u GIK. Ukoliko nekome bude dijagnosticiran covid na dan izbora, osoba može podnijeti zahtjev za glasanje putem posebnog mobilnog tima najkasnije na dan izbora. Tada će glasati putem kovertiranog glasačkog lica koje se izuzima sa redovnog biračkog mjesta” – istakla je Kravić.

Nastojanje GIK-a Tuzla je da u mobilnim timovima putem kojih glasaju COVID pozitivne osobe budu i zdravstveni radnici,  kako bi se mogućnost od zaraze svela na minimum, a članovi takvih timova u cijelosti će koristiti zaštitnu opremum od zaštitnih odijela, maski, rukavica, vizira… Za razliku od drugih općina/gradova, grad Tuzla je iz budžeta osigurao sredstva za nabavku higijensko epidemioloških sredstava, koja će na biračka mjesta biti dostavljena zajedno sa osjetljivim glasačkim materijalom, dan pred izbore.

Član biračkog odbora zadužen za kontrolu rada na biračkom mjestu dužan je osigurati da u hodniku ispred biračkog mjesta, birači koji čekaju u redu za glasanje budu fizički distancirani jedan od drugog minimalno 1,5 metar, kao i da im se obezbijedi sredstvo za dezinfekciju prije i poslije glasanja. U slučaju da birači ima, a ne nosi zaštitnu opremu, član biračkog odbora dužan je upozoriti birača da je nosi, a ukoliko je birač nema, onda mu se oprema mora obezbijediti iz zaliha koju je zadužio birački odbor. Također, član biračkog odbora koji bude na ulazu dužan je izvršiti beskontaktno mjerenje temperature, a ukoliko je kod glasača tjelesna temperatura povišena, dužan je uputiti ga u posebnu glasačku kabinu koja će nakon njegovog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena.

Vezane vijesti

TUZLA