Gimnazijalci na odmoru: Eksterne mature od naredne godine u tehničkim školama u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Direktor Pedagoškog Zavoda TK, govorio je o izvještaju i realizaciji eksterne mature u gimnazijama, i istakao da je školska 2018./19. posljednja u kojoj će eksternu maturu polagati učenici Općih gimnazija u TK. Tako će nakon 14 godina od održavanja eksterne mature, nakon gimnazijalaca na red doći i ostali srednjoškolci.

„Ove godine se pokazuje jedna tendencija opadanja prosječne ocjene u  gimnazijama što je i sasvim ok prema našim predviđanjima. Jednostavno, uvođenjem određenih metoda kao što su kamere, itd. U gimnaziji je bolje reguliranje odnosa u samim učionicama. Dobili smo manje rezultate. Nadamo se da ćemo sljedeće godine prvom maturom za srednje škole pokazati kakvo je stanje u našim srednjim tehničkim školama, ostalim školama i umjetničkim. Mislimo, sigurni smo da će ta matura pokazati pravo stanje u obrazovanju na području TK“ – istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog Zavoda.

Učenici koji su završili gimnaziju imaju izrazite uspjehe ne samo na području TK, nego i šire. Također, zabilježeno je da se posljednje tri godine veliki broj učenika počinje opredjeljivati za prirodno matematička područja. Izražena je potreba za tim profilima i kadrovima, istakao je Čiča u svom izlaganju i naglasio kako Pedagoški zavod prati trendove tržišta.