-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Gintsburg otkrio kada bi Rusi mogli početi izvoziti vakcinu protiv korone

Direktor naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” u Rusiji Aleksandar Gintsburg izjavio je da nema planova da se ruska vakcina protiv virusa korona učini dostupnom drugim zemljama u narednih godinu dana, sve dok rusko stanovništvo ne bude vakcinisano, prenosi TASS.

“Koliko ja razumijem iz razgovora sa članovima Ruskog fonda za direktna ulaganja, koji se bavi ovim pitanjem, izvoz vakcine nije planiran u narednih 12 mjeseci, sve dok naša populacija ne bude vakcinisana”, izjavio je Gintsburg.

Međutim, on je rekao da su u toku pregovori o obezbjeđivanju tehnologije za tri do pet zemalja koje žele da proizvedu vakcinu.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona pod nazivom “Sputnjik V”, a ovu vakcinu razvio je institut “Gamaleja”.

Svi koji su imali blagi oblik kovid-19, kao i oni koji su bili zaraženi, ali nisu ispoljili simptome bolesti, moraće da budu vakcinisani, izjavio je za TASS direktor ruskog naučno-istraživačkog instituta “Gamaleja” Aleksandar Gintsburg.

Gintsburg tvrdi da stručnjaci još nemaju dovoljno informacija na osnovu kojih bi mogli da zaključe koliko dugo traje imunitet kod osoba koje su bile zaražene korona virusom

“Moraćemo da sačekamo još šest mjeseci”, dodao je on.

(RTV SLON / TANJUG)

Vezane vijesti

TUZLA