Gladnih sve više, Merhamet negira optužbe Vlade o nenamjenskom utrošku novca

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Umjesto planiranih 300 hiljada KM za rad Narodne kuhinje Imaret u Tuzli u okviru Merhameta, iz Budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu bit će doznačeno nešto više od 236 hiljada KM. Razlog – nenamjensko trošenje budžetskog novca u 2016., 2017. i 2018. godini. Bar tako tvrde u Vladi odnosno resornom Ministarstvu, dok u Merhametu negiraju takve tvrdnje.

”Komisija je utvrdila nenamjenska sredstva. Namjena, Odlukom koju smo mi dali, ta sredstva su za sufinansiranje kuhinje Imaret pri Merhametu, a ne Merhamet za neke druge troškove”, kaže Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

”Nije istina, što se tiče Regionalnog Merhameta Tuzla do zadnje marke su namjenski sredstva utrošena”, navodi Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora Merhamet u Tuzli.

Vlada i nadležno ministarstvo, rukovodstvo Merhameta optužuju da su sredstva iskoristili za kupovinu automobila, kao i da nisu pravdali dobijeni novac u predviđenom roku od 90 dana.

”Auto je koštao nekih 14 hiljada, nekih 35 hiljada KM za tri godine ima da je probijen rok za utrošak za pravdanje sredstava”, rekao je minstar Hrustanović.

Direktorica Merhameta navodi da se ne radi o automobilu već o kombiju koji služi za prevoz obroka iz Narodne kuhinje Imaret do punktova u udaljenim sredinama. Ističe da sredstva ne mogu pravdati Vladi i Ministarstvu na vrijeme jer ih ustvari i ne dobiju. Nema redovnih mjesečnih tranši.

”2017. nije ni jedna marka uplaćena, nego je uplaćena u 2018. godini, u aprilu i maju 250 hiljada KM, sredstva koja su namijenjena za kompletan rad Kuhinje. Što se tiče tih sredstava, u Odluci Vlade TK stoji da Merhamet treba da potroši ta sredstva u roku od tri mjeseca. Mi nismo u mogućnosti sredstva koja su namijenjena za rad Kuhinje za čitavu godinu potrošiti za tri mjeseca, šta ćemo dalje”, kaže Husanović.

Iz Vlade je tek jučer uplaćen dio sredstava Merhametu za deset mjeseci ove godine, a ostatak će biti do kraja 12. mjeseca.

”Merhametu je bilo namijenjeno 300 hiljada KM i mi smo izbili ta sredstva 63 hiljade i razliku uplatili, tj. uplatit ćemo u narednom periodu”, ističe ministar Hrustanović.

U Narodnoj kuhinji Imaret dnevno se pripremi skoro dvije i pol hiljade obroka, a dijeli se na 17 punktova u Tuzli, Kalesiji, Lukavcu i Gračanici. Svakodnevno pripremaju i obroke za migrante koji se nalaze pred Uredom za strance i na Autobuskoj stanici, a umanjenje sredstava iz Budžeta značajno će uticati na pripremu dnevnih obroka. Dok se Vlada i Merhamet razilaze u mišljenju i vode se različitim tvrdnjama, spiskovi gladnih, koji dolaze u Imaret ili na neki punkt se povećava. Ostaje pitanje, hoće li Merhamet i slične organizacije moći odgovoriti zahtjevima svih onih koji dnevno stoje u redu za obrok, nekima taj dan jedini.