Glasnogovornica Evropske unije: „Ne komentarišemo presudu, ali je poštujemo!“

Glasnogovornica Evropske unije: „Ne komentarišemo presudu, ali je poštujemo!“

Objavio: -

Da je za stanovnike Bosne i Hercegovine svanuo historijski datum poslije ratnih dešavanja iz perioda 1992-1995. godina potvrđuje i činjenica kako su osim u Haag sve oči bile usmjerene i ka regionalnim, evropskim i svjetskim institucijama pravde i demokratije.

Zbog toga je svoj stav iznijela i Evropska unija istakavši kako se današnja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju Ratka Mladića „dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope“. Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančič ovim saopštenjem je akcentovala i genocid počinjen u Srebrenici.

Kocijančić je u svom pismenom obraćanju javnosti kazala kako je „ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina osnovna ljudska obaveza“ zbog koje Evropska unija danas saosjeća sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije.

Glasnogovornica je još jednom podsjetila da Evropska unija ne komentariše pojedinačne presude, ali bez obzira na to u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

„Evropska unija se nada da su sve zemlje u regionu odlučne i opredjeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa“ – poručila je Kocijančič.

(RTV Slon)