Sumnja se da bi Njemačka uskoro mogla biti u recesiji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Najveća evropska ekonomija i glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine možda je u recesiji, prvi put u posljednjih nekoliko godina.

Sumnja se da je Njemačka ekonomija u posljednjoj četvrtini 2018. doživjela pad, a tačni podaci znat će se naredne sedmice.

Njemačka ekonomija potonula za 0,2 posto u trećem kvartalu, i ako se potvrdi pad i u posljednjem tromjesečju, to bi značilo prvu recesiju od 2013.

CNBC podsjeća da je, tehnički gledano, recesija kada država dva kvartala zaredom zabilježi ekonomski pad.

Šokantni pad industrijske proizvodnje u novembru ukazuje da je Njemačka možda doživjela drugi uzastopni kvartalni pad ekonomije na kraju 2018, navodi CNN.

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za 1,9 posto u novembru u poređenju s prethodnim mjesecom, prema podacima koji su objavljeni u utorak. To je mnogo gore od rasta od 0,3 posto koji su očekivali ekonomisti.

Carsten Brzeski, glavni ekonomista ING-a u Njemačkoj, kazao je da su podaci pokazali da se rizik od recesije povećao.

Oxford Economics je snizio svoje prognoze za četvrti kvartal 2018. na 0 posto i objavio da je rizik od recesije sada “razumno visok”.

Zvanični podaci za posljednu četvrtinu 2018. bit će objavljeni naredne sedmice, odnosno 15. januara.

Šta ako je došlo do recesije?

Čak i ako je došlo do recesije, ne treba biti previše zabrinut, smatraju ekonomisti. To se neće drastično odraziti na tržište rada, knjige narudžbi su i dalje pune a proizvodnja u fabrikama je i dalje blizu rekordnog nivoa.

Ekonomska aktivnost u 2019. možda će biti nešto manje dinamična nego što se očekivalo, ali se i dalje očekuje “solidna” godina za njemačku ekonomiju.

Razmjena BiH i Njemačke

Njemačka je glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Za 11 mjeseci 2018. U Njemačku smo izvezli robe u vrijednosti od 1,6 milijarde KM. Iz Njemačke smo uvezli robe za 2,1 mlijardu dolara.

Smanjena industrijska aktivnost u Njemačkoj mogla bi rezultirati smanjenim izvozom iz BiH.

Izvor: Rtv Slon/Biznis Info