20 C
Tuzla
15.07.2024.

Globalna ekonomija u narednoj godini dostići će 100 biliona dolara

Svjetska ekonomija bi trebalo 2022. godine da premaši vrijednost od 100 biliona dolara prvi put ikada, dvije godine ranije nego što se ranije predviđalo, procjenjuje Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Kontinuirani oporavak od pandemije podstaći će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada kreatorima ekonomske politike može da bude teže da spreče vraćanje nacionalnih privreda u recesiju ukoliko visoke stope inflacije potraju, saopštio je londonski istraživački centar, prenosi “Bloomberg”.

“Prije godinu dana smo se nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo. I u neku ruku jesu. Sada očekujemo da će svjetski BDP u dolarima u 2022. biti veći nego što je bio prije pandemije i da će prvi put dostići preko 100 biliona dolara. Prošle godine smo predviđali da će taj nivo biti dostignut tek 2024”, navodi CEBR u istraživanju “Svjetska ekonomska liga 2022”.

Istraživanje obuhvata ekonomske prognoze za 191 zemlju do 2036. godine.

Analitičari kažu da, uprkos pojavi omikron soja kovida-19 na kraju godine, “znatno bolji imunitet u mnogim zemljama omogućava primjnu blažih mjera ograničenja, i da veća ekonomska prilagodljivost znači da obnovljena ograničenja zadaju manji udarac nego ranije”.

CEBR navodi da će inflacija biti pitanje broj jedan koje treba rješavati u narednim godinama.

“Važno pitanje tokom 2020-ih biće kako će se svjetske ekonomije nositi sa inflacijom koja je sada dostigla 6,8 odsto u SAD-u. Nadamo se da će relativno skromno prilagođavanje mjera staviti pod kontrolu netranzitorne elemente. Ako ne, onda će svijet morati da se pripremi za recesiju 2023. ili 2024”, izjavio je Daglas Mekvilijams, zamjenik predsjednika CEBR-a.

Prognoza ovog istraživačkog centra je u skladu sa procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, koji takođe predviđa da će globalni BDP mjeren u dolarima i po tekućim cijenama preći 100 biliona dolara 2022. godine.

U svom godišnjem pregledu “Svjetska ekonomska liga”, CEBR takođe procjenjuje da će vrijednost BDP-a Kine prestići SAD 2030, dvije godine kasnije nego što se predviđalo prije godinu dana.

Dalje prognozira da će se Indija sljedeće godine vratiti na šesto mjesto i prestići Francusku, te da će 2031. godine postati treća najveća ekonomija, godinu dana kasnije u odnosu na prethodno predviđanje.

Privreda Velike Britanija je na putu da bude veća od Francuske za 16 odsto do 2036. godine, uprkos Bregzitu, dok će Njemačka prestići japansku ekonomiju 2033, navodi se u istraživanju. Rusija će po vrijednosti BDP-a ući u prvih 10 ekonomija svijeta do 2036, smatra CEBR.

U studiji se takođe ocjenjuje da će klimatske promjene uticati na smanjenje privatne potrošnje za dva biliona dolara godišnje u prosjeku do 2036. godine, jer će kompanije rashode za investicije u proizvodnju preusmjeriti u dekarbonizaciju.

RTV Slon/ Biznis Info

Vezane vijesti

TUZLA