Godinu dana poslije: Vlasti nema, građani i nisu ništa drugo očekivali

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Formiranje izvršne vlasti u većem bh. entitetu kao i samoj državi nije još na vidiku, iako je prošla godina dana od Općih izbora. Neslaganje predstavnika stranaka koje su dobile najviše glasova na izborima oko glavnih ciljeva države i daljih koraka, glavni su razlog neformiranja vlasti na najvišem nivou. Savez nezavisnih socijaldemokrata na čijem je čelu Milorad Dodik ne prihvataju slanje Godišnjeg akcionog plana za NATO, što traže SDA, HDZ BiH i DF odnosno sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Istovremeno SNSD uslovljava nekadašnje političke partnere SDA i HDZ BiH imenovanjem Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Slično je i na federalnom nivou, gdje i dalje nema nove Vlade. Tu dužnost obavljaju ministri iz prethodnog mandata sa premijerom Fadilom Novalićem. Okosnicu bi trebale činiti SDA i HDZ BiH, sa ostalim partnerima poput SBB-a i DF-a. Baš kao i na državnom nivou, na federalnom ista slika po pitanju duplih pozicija, pa tako pojedini ministri obnašaju i funkcije zastupnika u parlamentima Federacije, BiH, ili skupštinama kantona. Građani nisu iznenađeni što i danas, godinu poslije izbora, ne postoji izvršna vlast u Federaciji i državi.

”Očekivao sam ovakvo stanje, imajući u vidu praksu šta se dešava unazad, tako da nisam bio optimista da će se išta promijeniti, na ovakvom izbornom zakonu i sa ovakvom izbornom jedinicom ko god da dođe na vlast bit će ovakvo stanje”, kaže u anketi građanin Tuzle.

Posljedice neformiranja vlasti, prvenstveno one na državnom nivou su brojne. Do sada parlamentarci nisu usvojili nijedan zakon, a sjednice Zastupničkog i Doma naroda održane su samo jednom. Zbog toga su na čekanju ugovori i sporazumi vrijedni čak milijardu maraka. Novca od Međunarodnog monetarnog fonda nema, a naša zemlja je u ovoj godini trebala dobiti sredstva od 158 miliona eura. Na čekanju su brojni infrastrukturni projekti, Budžet nije usvojen, a zastoj je zabilježen i na putu ka Evropskoj uniji. Pored ovoga, zbog neslaganja, naša zemlja je sada jedina članica bez delegacije u Vijeću Evrope.