Godišnje se u TK prijevremeno rodi toliko djece koliko ih ima u sedam odjeljenja!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Sva djeca koja su rođena prijevremeno, ukoliko im se na vrijeme pruži sve što je potrebno, mogu da se vinu visoko poput ljubičastih balona koji su u nedjelju pušteni ispred Klinike za dječije bolesti UKC –a Tuzla čime je simbolično obilježen Međunrodni dan prijevremeno rođene djece. Prijevremeno rođena djeca veliki su zdravstveni izazov sa kojima se u radu susreću neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji hirurzi, fizijatri, neurohirurzi, anesteziolozi, ljekari porodične medicine, te akušerske i pedijatrijske sestre s obzirom na to da ovi mali borci čine 20 % od ukupnog broja živorođene djece.

„Tuzlanski kanton ima prosječnu učestalost rađanja prijevremeno rođene djece i to se kreće negdje između sedam i devet. Ove godine smo do 1. novembra imali 222 rođena djeteta. To sad kad ja vama kažem i ne djeluje impozantno, ali ako u jedan razred stavite 30 učenika, znači mi smo imali sedam razreda osnovne škole prijevremeno rođene djece“, izjavila je prof. dr. Fahrija Skokić, neonatolog, pedijatar.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća 95 posto djece koja su dolazila na svijet sa težinom od 1.000 grama je umiralo, a prema novijim statističkim podacima njih 95 posto preživljava, a samo pet posto umire. To se smatra  pokazateljem koliko je truda uloženo, a tome je doprinijela i tehnika i oprema  koja je uznapredovala. N,o da bi ona bila dostupna zdravstvenim radnicima i malim pacijentima potrebna je pomoć države. Stoga se ove godine Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece obilježava pod sloganom: Obezbjeđivanje prave skrbi na pravom mjestu u pravo vrijeme.

„Naročito u državama koje nisu na finansijskom nivou i koje nemaju uređen zdravstveni sistem komplikacije i smrt kod prijevremeno rođene djece su dosta veće, a ono što mi radimo jeste da razvijamo svijest oko samog tog problema“, kazala je Azra Šadić, Udruženje studenata medicine u BiH Bohemsa. 

Prijevremenim porodom smatra se svaki porod prije 37. sedmice trudnoće. Jedan od načina borbe protiv prijevremenog poroda je dobro organizirana primarna zdravstvena zaštita, te profesionalno i odgovorno vođenje trudnoće.