Godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića bit će upriličena danas

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Klub Patriotske Lige GradaTuzla danas će organizovati obilježavanje 26.godišnjice pogibije borca ARBiH, Zlatnog ljiljana i dobitnika Plakete Grada Tuzla Meldina Hajdarevića, koji je svoj život položio boreći se za Republiku Bosnu i Hercegovinu u selu Ravne na području općine Vareš.

U obilježavanju tog, za nas značajnog datuma 10.11.1994. godine, pridružuju se i boračka udruženja Općine Kladanj prije svih Patriotska Liga i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca,  prisjećajući se pogibije 6 pripadnika Kladanjske 121. Brigade,  Derviša Hodžića, Edine Čamdžić, Baki Šalja, Senahida Mešanovića, Nijaza Hajdarbašića i Bahrije Selimbašić,  koji su herojski položili živote u odbrani Republike Bosne i Hercegovine u istoj bitci.

Nerprijateljska dejstva koja su vođena tog ratnog novembra 1994.godine  imala su za cilj presjeći putnu komunikaciju koja je povezivala  Tuzlansku regiju sa  Zeničkom,  i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodnu teritoriju sjeveroistočne regije Bosne i Hercegovine,  naročito ispoljenom  hrabrošću boraca 1. Bataljona 1. Tuzlanske brigade  i  121. Kladanjske brigade neprijateljska dejstva su zaustavljena.

“Smatramo da je obilježavanje tog datuma i događaja koji su se odvijali na području sela Ravne u općini Vareš zaslužuje  pažnju šire društvene zajednice Tuzle,  Kladnja i cjelokupnog Tuzlanskog kantona, te na ovaj način pozivamo sve građane Tuzlanskog kantona, da prisustvuju času istorije o još jednoj važnoj pobjedi pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, za slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Također pozivamo sve relevantne opštinske, gradske institucije i institucije Tuzlanskog kantona da uzmu učešća  daju svoj doprinos u očuvanju kulture sječanja na najhrabrije sinove koji su poližili svoje živote,  kao i hrabrost i odvažnost  svih boraca Armije RBiH u borbi za opstojnost Države Bosne i Hercegovine” – stoji u saopštenju.

Obilježavanje će se održati prigodnim kulturnim programom, učenjem fatihe, polaganjem cvijeća, zatim obraćanjem živih svjedoka navedenih događaja kao i osoba iz društvenopolitičkog života Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH u selu Ravne (Općina Vareš) sa početkom u 10 sati, a zatim kod spomenika poginulim braniteljima 121. Kladanjske brigade na lokalitetu Dole u 12 sati.