GP BiH: Očekuje se povećan broj migranata na istoku zemlje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Stručni kolegij Granične policije BiH u petak je sa sjednice u Trebinju saopćio je kako su po pitanju ilegalnih migracija u BiH posebno opterećene organizacijske jedinice na istoku zemlje, a da se u septembru i oktobru 2019. godine može očekivati povećan broj migranata na tom području.

Na sjednici su razmatrani mogući modaliteti za rješenje problema na kritičnim tačkama poput graničnog pojasa. Konstatovano je da će Granična policija BiH nastaviti s maksimalnim angažiranjem ljudi i materijalno-tehničke opreme, ali da se očekuje i konkretnija podrška u cilju operativnog jačanja agencije, saopćila je Granična policija BiH.

Na sjednici Kolegija, kojoj su prisustvovali direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, te rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH, razmatrano je i Izvješće o radu Granične policije BiH za prvih šest mjeseci 2019. godine i izvršenje Godišnjeg plana rada za to razdoblje.

Direktor Galić je istakao dobre rezultate rada, osobno u sprečavanju krijumčarenja opojnih droga i potražnoj djelatnosti, te insistirao na jačanju krim-obavještajne komponente GPBiH.

Naglasio je da insistira na profesionalnom radu, poštivanju zakonskih propisa i dosljednoj primjeni standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika, navodi se u saopćenju.