GPBiH: Porast broja ilegalnih migranata u BiH

GPBiH: Porast broja ilegalnih migranata u BiH

Objavio: -
Foto: Ilustracija

GPBiH i pored evidentne kadrovske nepopunjenosti te nedovoljne materijalno-tehničke opremljenosti, bilježi porast efikasnosti u svim segmentima djelovanja a o čemu svjedoče brojni pokazatelji, počevši od provjere većeg broja osoba putem raspoloživih baza podataka i slučajeva otkrivanja osoba u pokušaju ilegalnog prelaska granice, te porasta podnesenih službenih izvještaja za počinjena krivična djela.

Državnu granicu Bosne i Hercegovine u toku 2017. godine  prešlo je blizu 49 miliona osoba, što je u odnosu na 2016. povećanje od 5,53 posto. Kada se radi o suzbijanju kriminala, u 2017. na graničnim prelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirano je 341 krivično djelo, a u velikoj većini ti slučajevi proslijeđeni su nadležnim tužiteljstvima. Prijave su sačinjene protiv 454 osobe.

„U struktiri krivičnih djela dominiraju krivična djela falsifikovanje isprave, nedozvoljen promet proizvoda, krijumčarenje i djela koja se tiču zloupotrebe opojnih droga kao i prometa oružja.“ kazao je Almir Bašić, načelnik Ureda za strateško planiranje i EU.

Pripadnici GPBiH u 2017. evidentirali su  111 krivičnih djela u vezi s opojnim drogama, te nadležnim tužiteljstvima podnijeli 114 službenih izvještaja u kojima je prijavljeno 126 osoba.

„Najznačajnije zapremine koje su bile u protekloj godini su 86 kg u graničnom pojasu općine Gacko, 5 kg na granićnom prelazu Hum, 25 kg na graničnom prelazu Gradiška i 10 kg na graničnom prezalu Bijača . U svim slučajevima radilo se o opojnoj drogi marihuana.“ navodi Bašić.

BiH posljednjih godina bilježi porast broja ilegalnih migranata, što je naročito izraženo od početka 2018. godine. Najveći broj pokušaja ilegalnih ulazaka u BiH zabilježen je na jugoistoku i sjeveroistoku BiH, odnosno na području Trebinja i Zvornika, dok je najčešći izbor za ilegalni izlazak iz naše zemlje područje Unsko-sanskog kantona.

“U  2016. godini imali smo zabilježeno negdje oko 100 migranata, a 2017. ta brojka se povećala na 754. Već od početka 2018 godine pa do sada imamo brojku od nekih  458 ilegalnih migranata.“ kazao je Zoran Galić, direktort GPBiH.

Galić je ponovno upozorio da postoji problem nedostatka policijskih službenika, odnosno kadrovske nepopunjenosti u sklopu GP-a BiH, kao i u pogledu materijalno-tehničke neopremljenosti i uopće neodgovarajuće infrastrukture na graničnim prijelazima, što je posebno izraženo na području terenskih ureda u Gradiški, Zapadu i Jugu.