”Grabov potok” novo naselje u Tuzli: Ima li zainteresovanih investitora?

”Grabov potok” novo naselje u Tuzli: Ima li zainteresovanih investitora?

Objavio: -

Na neizgrađenoj površini od oko osam hektara u Tuzli, u blizini Doma za djecu bez roditeljskog staranja trebalo bi biti izgrađeno novo stambeno naselje. Radi se o prostornoj cjelini ”Grabov potok”. Predviđena je izgradnja stambenih objekta u dva koncepta, odnosno niza objekata.

”Gdje su predviđene četiri grupacije manjih objekata niže spratnosti pet plus dva plus suteren, dok je u donjem dijelu predviđena izgradnja niza objekata kolektivnog stanovanja od spratnosti 4,6,8,10, 14 spratova, znači šaroliko”, kaže Aner Čanović, direktor Zavoda za urbanizam Tuzla.

Oko 15 posto površine trebalo bi biti pod objektima, a veliki dio činile bi zelene površine. Samom realizacijom ovog projekta bila bi izvršena i regulacija postojećeg potoka, te urađena sanacija klizišta, odnosno stabilizacija obližnjih područja. Ova prostorna cjelina stvorit će nove sadržaje potrebne gradu.

”Sve je to izbalansirano da bi se stvorio human ambijent za razvoj i u okviru toga mogu reći da je tu planirano oko 700 stambenih jedinica različite strukture prosječne površine od 60-tak kvadrata, znači dvosobni stanovi i za neki novi broj stanovnika od 2.300”, naglašava on.

Kako ističu u Zavodu za urbanizam, već su stvoreni preduslovi za izgradnju stambeno-poslovne zone, a sad se čekaju potencijalni investitori.

”Vjerovatno će se nakon usvajanja dokumenta raditi neki tenderi, konkursi za prodaju gradskog zemljišta, u skladu sa dokumentacijom, imamo određene građevinske kompanije”, riječi su Čanovića.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da očekuju veliki interes investitora.

”Sad idemo sa prijedlogom, veliki je interes potencijalnih investitora za stambenu izgradnju, ali će tu biti i različiti rekreativni i poslovni sadržaji”, ističe Imamović.

Imovinsko-pravni odnosi su uglavnom riješeni, te neće biti problema za realizaciju zamišljenog, kaže Čanović. Samom provedbom ovog projekta konačno bi se riješila i problematika saobraćaja prema naselju Grabovica jer bi se to naselje povezalo boljom saobraćajnicom na postojeći put prema centru grada.