Grad Gračanica: Obavezno isticanje zastave na Dan nezavisnosti, inspektori će vršiti kontrolu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bosna i Hercegovina slavi 1. mart kao Dan nezavisnosti naše zemlje. Jedan od načina obilježavanja ovog značajnog dana jeste i isticanje Državne zastave.

Komunalna inspekcija Grada Gračanica upozorava sva pravna i fizička lica – korisnike poslovnih objekata i prostora, da je Odlukom o komunalnom redu (”Službeni glasnik Grada Gračanica”, broj: 01/20), propisana obaveza isticanja Državne zastave u dane praznika koji se obilježava.

Zastava se ističe uoči dana koji se obilježava i to sa ulične strane objekta, a uklanja prvi naredni dan iza  praznika koji se obilježava.

Zabranjeno je isticanje prljave, pocijepane, izgužvane, izblijedjele zastave, kao i zastave nepropisnog oblika i dimenzija.

Za nepoštivanje obaveze isticanja državne zastave u dane praznika koji se obilježava, predviđena je novčana kazna u iznosu 300-1.500 KM.

Komunalna inspekcija kao i komunalni redari Grada Gračanica, će izvršiti kontrolu isticanja  državne zastave u dane praznika  i protiv svih onih  koji se ne budu pridržavali gore navedene obaveze, biće preduzete mjere  u skladu sa Zakonom.