8 C
Tuzla
02.10.2023.

Grad Tuzla obilježio Dan rođenja Martina Lutera Kinga

Odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća ispred biste Martina Lutera Kinga, predstavnici Grada Tuzle su, u subotu , 15. januara 2022. godine, obilježili Dan rođenja Martina Lutera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava u historiji čovječanstva.

U ime građana i građanki Tuzle, cvijeće ispred biste položili su gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić i prisutni vijećnici  Gradskog vijeća.

„Danas je praznik Sjedinjenih Američkih Država, ali i nama je praznik s obzirom da se radi o rođendanu Martina Lutera Kinga. Podsjećam da smo 2003. godine, na naš zahtjev od američke ambasade i Vlade dobili ovaj spomenik Martina Lutera Kingu i da je Martin Luter King dio kulturnog naslijeđa cijeloga svijeta, ali na ovaj način i Tuzle. Radi se o nobelovcu, o vjerovatno jednom od najvećih boraca za ljudska prava u historiji civilizacije. Između ostalog, govorio je da se „mrak ne može pobijediti mrakom, nego svjetlom“, da se „mržnja ne može pobijediti mržnjom, nego ljubavlju“. Govorio je da čovječanstvo mora razviti metodu harmonizacije odnosa među razlikama i rješavanja konflikta među razlikama, a da osnova te metode treba da bude ljubav. I danas su njegove riječi aktuelne, pogotovo danas u Bosni i Hercegovini. Trebamo svi učiniti maksimalan trud jer je jasno da svim građanima u Bosni i Hercegovini, koje god nacije bili, odgovara dobro zdravlje, mir i razvoj i da je to ogromna većina i Srba i Hrvata i Bošnjaka i Bosanaca i Hercegovaca, svih.  Ta ogromna većina treba da utiče na one koji govorom mržnje, prijetnje, ogorčenosti, zbunjuju i plaše ljude. Da se ublaži retorika, da razviju metodu rješavanja konflikta posebnom metodom, a da osnova te metode bude međusobo poštovanje i ljubav, jer ogromna većina nas ima iste ljudske želje˝, izjavio je gradonačelnik Imamović nakon polaganja cvijeća i odavanja poštovanja ispred biste Martina Lutera Kinga.

Bista Martina Lutera Kinga, poklon je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i postavljena je u Tuzli u januaru 2003. godine. Od tada građani Tuzle, zajedno sa građanima SAD-a, svake godine obilježavaju 15. januar i odaju priznanje ovom velikanu, sjećajući se njegovih ideja i djela.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO