Grad Tuzla: Oko 1,2 miliona KM za pomoć obrtnicima i građanima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Za manje od pet mjeseci Budžet Grada Tuzla, usvojen je, a onda i dva puta rebalansiran. Oba puta razlog je bila pandemija korona virusa i iznalaženje sredstava za finansiranje mjera, prvo zaštite, kroz nabavku sredstava za dezinfekciju javnih površina i ustanova u gradu, nabavke i podjele paketa pomoći za socijalno ugroženo stanovništvo, a zatim zbog usvajanja mjera ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije i drastičnog pada prihoda koji u budžet dolaze po zakonu PDV-a i poreza. Rebalansom je tako Budžet Grada Tuzla smanjen za 950.000 KM i sada iznosi 75,8 miliona. Da budžet bude smanjen za samo 950 hiljada maraka, postignulo je zahvaljujući suficitu iz prošle godine od 11,5 miliona KM.

”I od tih 11,5 miliona KM, oko sedam miliona su bili započeti projekti, a razlika od nepuna četiri miliona je bila razlika i to je bio iznos koji je nama amortizovao gubitak ovih prihoda koji se počinju dešavati od početka marta pa će trajati do kraja godine,” kaže Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije.

Ukidanjem plaćanja obaveze komunalne naknade za ovu godinu, oslobađanje plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Tuzla, oslobađanje plaćanja za zauzimanje javnih prostora kao što su ljetne bašte, reklamni panoi i taksi stajališta, Tuzla je pokušala pomoći poduzetnicima koji rade na području grada, a koji su pogođeni mjerama zabrane. 1,2 miliona KM koliko je prikupljeno u budžetu za održavanje i izgradnju skloništa prenamijenjeno je za pomoć obrtnicima i građanima.

”600.000 KM pomoć obrtnicima kojima je bio zabranjen rad oni će moći ostvariti refundaciju troškova komunalnih usluga, zakupa poslovnih prostora, knjigovodstvene usluge. Obrtnici moraju dokazati da su imali te troškove da su ih platili” rekla je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije

500.000 KM namijenjeno je za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za osobe kojima je prestao radni odnos u vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Javni poziv zas jednokratnu pomoć otvoren je za prijave građana do 24. jula.

”Nadam se da će građani pratiti ove pozive i da će se javiti, jer su Kanton i FBiH riješili poslodavce koji su zadržali radnike u radnom odnosu, a onda je Grad pokušao da nadomjesti bilo kakav prihod onim građanima koji su ostali bez posla i da im isplati određenu pomoć” – dodaje Isaković.

Dodatnih 100.000 KM u ovoj godini dobiti će Narodna kuhinja ”Imaret” koja već sada bilježi povećan broj korisnika.