22 C
Tuzla
23.05.2022.

Grad Tuzla podržao oganizacije osoba s invaliditetom i one koje brinu o djeci sa teškim bolestima

Grad Tuzla ove godine je za nevladine organizacije koje brinu o osobama sa invaliditetom i djecu koja boluju od teških bolesti izdvojio 40 hiljada KM. Potpisani su ugovori sa predstavnicima organizacijama, te je razgovarano o problematici i barijerama s kojima se suočava ova populacija.

U odnosu na prethodnu godinu, izdvajanje iz Budžeta Tuzle je ovaj put veće za 10 hiljada KM. Novac će organizacije moći iskoristiti za režijske troškove, a uglavnom ističu da bi bez tih sredstava teško opstali, jer projekti koje provode nemaju finansijske stavke za takvu vrstu troškova.

”Ovakav vid podrške Grada Tuzla mnogo znači organizacijama osoba s invaliditetom ne samo u finansijskom smislu, već i kao vid sigurnosti za podršku njihovom radu i programima”, navodi Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je ovo podrška radu tih udruženja, kako bi zajedno s vlasti, radi sinergije, vladin i nevladin sektor poboljšali kvalitet života onima kojima treba pomoći da im život bude kvalitetniji i bolji.

Prilikom potpisivanja ugovora, aktuelizirana je i problematika ove populacije i naglašeno šta su to barijere s kojima se suočavaju.

”Aktuelizovali smo između ostalog pitanja koja se odnose na oblast pristupačnosti i to će biti ove godine biti jedna od fokus tema rada Savjeta gradonačelnika. Mislimo da je važno ono što Grad Tuzla radi za podršku radu organizacija osoba s invaliditetom”, navodi Suvad Zahirović, predsjednik Savjeta gradonačelnika Tuzle za osobe sa invaliditetom.

Snaga jedne društvene zajednice se mjeri po humanosti tog društva, navedeno je prilikom potpisivanja ovih ugovora. Stoga će Grad Tuzla i dalje nastaviti podržavati te organizacije i njihove projekte, ali će i predlagati i inicirati i samostalne programe i projekte kojima je cilj bolji život ove populacije.

POSLJEDNJE DODANO