24 C
Tuzla
15.07.2024.

Grad Tuzla potpisao Ugovor o saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT

Danas je u prostorijama Grada Tuzla upriličeno potpisivanje Ugovora sa predstavnicima Instituta za razvoj mladih KULT o podršci i uspostavljanju modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih.

Ugovor o saradnji potpisali su gradonačelnik Jasmin Imamović i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić.

U februaru 2022. godine Institut za razvoj mladih KULT objavio je Javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH u podršci uspostavljanju modela za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, a u okviru projekta Capacity Building Works, koji finansira Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, a provodi Institut za razvoj mladih KULT. Grad Tuzla izabran je za sufinansiranje kroz ovaj projekat, a ukupna vrijednost fonda iz kojeg će se pružiti podrška aktivnostima nevladinih organizacija koja se bave pitanjima mladih iznosi 60.000,00 KM. Učešće Grada Tuzle iznosi 30.000,00 KM.

Ovom prilikom, Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT izjavio je:

”Danas se potpisuje ugovor između Grada Tuzle i Instituta za razvoj mladih KULT, kojim ćemo osigurati fond od 90 000 KM za finansiranje projekata koji dolaze od omladinskih organizacija iz grada Tuzle. Institutu je ovo vrlo značajan ugovor obzirom da izuzetno cijenimo omladinski rad kako se razvija. Postojii Strategija i Vijeće mladih i na taj način želimo potaknuti omladinske organizacije da pomognu ispunjenju odredaba odnosno mjera i Strategije prema mladima. Osim toga, želimo i mi učiti i od Grada Tuzle i Grad Tuzla od nas u smislu poboljšanja kriterija dodjele sredstava za omladinske projekte i vidjeti na koji način možemo bolje mjeriti učinke i rezultate projekata.“

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović izrazio je zahvalnost Institutu za razvoj mladih KULT na dugogodišnjoj saradnji, te doda:

„Vi znate da smo mi u Strategiji kao jedan od strateških pravaca odredili politiku prema mladima jer su glavni faktori razvoja ljudi, prirodno, kulturno naslijeđe, a kada su ljudi u pitanju najvažniji su mladi zbog naše budućnosti. Usvojili smo onda podstrategiju u odnosu na našu Strategiju razvoja Tuzle do 2026. godine, Strategiju za mlade, osnovali posebnu službu u kojoj imate uz nadležnosti kultura, sport, socijalna zaštita i pitanja mladih. Imamo grantove u Budžetu za projekte koji su vezani za mlade. Sada ide izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Naime, prema postojećem Poslovniku samo su političke stranke imale predstavnike u radnim tijelima, a sada će i organizacije mladih imati svog predstavnika u komisiji za mlade. Treba mladima pružiti priliku da nas sutra oni vode, i nas i ovaj grad i ovu zemlju.“

Jedan od korisnika granta je Tuzlanski otvoreni centar, ispred kojeg se prisutnima obratila Dina Bajraktarević.

„Meni je ovo izuzetno značajno zato što se Grad Tuzla već jednom pokazao kao pravi prijatelj za naše mlade u Tuzli i da je ovo već naredni korak kojim Grad Tuzla osigurava bolje uvjete i mogućnosti da se mladi aktiviraju i da budu dio progresivnosti ali i dio kreiranja same politike Grada Tuzle. Samim time što se povećao grant za mlade, znači da se pružila veća mogućnost mladima da direktno kroz svoje projekte utiču na našu lokalnu zajednicu”, kazaoa je Bajraktarević.

Vezane vijesti

TUZLA