25 C
Tuzla
23.05.2022.

Grad Zenica prolongirao naplatu javnog duga od RMU Zenica

Račun Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja „Zenica“ d.o.o. bit će deblokiran, a rudarima isplaćene plaće, rezultat je to sastanka održanog danas u Gradskoj upravi Zenica kojem su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima i predstavnici rudnika na čelu s Isadom Turalićem, direktorom zeničkog rudnika.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo je peti put da se prolongira naplata potraživanja dugovanja, međutim, sada su izašli s konkretnim prijedlogom.

– Oni koji su pokrali rudnik, sada žele svaliti na Gradsku upravu, koja po zakonu mora naplatiti javne prihode. Peti put odgađamo naplatu, neće se, na žalost, ni sada desiti neki pomak”, kazao je nakon sastanka gradonačelnik Kasumović.

On je još istakao kako je upravi RMU „Zenica“ predložio da zgradu hotela “Rudar” kupi Gradska uprava koja je ionako planirala novac da napravi novu Gradsku upravu koja je trebala biti na Trgu BiH.

– Predložio sam im da prebijemo dug na način da mi kupimo hotel Rudar i da Grad još doplati preostali iznos cijene hotela po procjeni vještaka. Mi bismo ga preprojektovali i napravili novu, modernu i građanima četvrtog grada u BiH pristupačnu zgradu Gradske uprave. Na taj način nulirali bi dugove koje moramo po zakonu naplatiti, a rudnik bi dobio još novca da može radnicima platiti sve zaostale obaveze – zaključio je gradonačelnik Kasumović, dodajući da je deblokada dogovorena na 120 dana za koje vrijeme će se pokušati dogovoriti kupovina hotela.

Direktor zeničkog rudnika Isad Turalić, zahvalio se gradonačelniku i Gradskoj upravi na sastanku i konstruktivnom razgovoru, te kazao da postoji prijedlog da Gradska uprava kupi hotel, a oni će i zvanično uputiti takav dopis, odnosno prijedlog.

– Ukoliko to bude izvodljivo, s obzirom da je na hotelu upisana hipoteka, mi ćemo udovoljiti ovom zahtjevu na zadovoljstvo svih – poručio je Turalić.

Dug rudnika prema Gradu Zenica odnosi se na zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ), saopćeno je iz GU Zenica.

POSLJEDNJE DODANO