Grad Živinice: Biciklizmom do promocije turizma

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Strateški ciljevi održivog razvoja turizma Grada Živinice sa fokusom na inovaciju provjereni su kroz testni turistički paket. Naime, Grad Živinice je u saradnji sa CISP-om i Biciklističkim klubom Živinice napravio testni turistički paket sa svrhom promocije turizma kao i testiranja turističkih potencijala i mogućnosti Grada Živinice.

Testiranje je sprovedeno 02.09. i 03.09. od strane tri italijanska biciklista i jednog bosanskog bisikliste i planinara koji su vozoli našim stazama, a potom i dali svoju pozitivnu ocjenu i mišljenje o turističkom potencijalu našeg Grada. Cilj ovakvog jednog testiranja jeste promocija turizma Grada Živinice u državi Italiji, kao i Evropskoj uniji.

Na osnovu njihove pozitivne ocjene koju su potvrdili kroz navedeno testiranje zavisit će posjeta drugih turista, ali i dalji razvoj turizma našeg Grada. Međutim, ono što je sigurno jeste da je ova posjeta, osim pozitivnog mišljenja i ocjene koju su dali, kod njih probudila želju za povratkom u naš Grad Živinice.

Napominjemo da je u proteklom periodu pripremljen i usvojen Nacrt Strategije razvoja turizma Grada Živinice, čiji je bitan element priroda, a izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni Hercegovini ima za cilj pružiti mogućnost dolaska u prirodu preko biciklističkih staza, te je na taj način zaštiti i sačuvati za sve sljedeće generacije, te razvoj i promocija agroturizama.

Nedavno su u Gradu Živinice postavljene prve mape sa označenim stazama za bicikliste, planinare i turiste. Naime, na nekoliko lokacija u gradu postavljene su mape koje su turistima, biciklistima i planinarima od velike pomoći za određivanje rute i lakši dolazak do odredišta.

Kompatibilno navedenom projektu u realizaciji je i projekat nabavke oko 30 bicikala za iznajmljivanje i obilazak turističkih destinacija.

Dakle, zvaničnim otvaranjem prvog autoputa za biciklo u Bosni i Hercegovini sklopljeni su svi elementi značajni za razvoj turizma Grada Živinice na regionalnom, ali i globalnom nivou. Njime će biti povezane historijski značajne destinacije koje se nalaze u Živinicama. Zvanično će biti otvoren 21. sepotembra ove godine.

Ovo je prvi korak za razvoj turizma u Živinicama, kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković.

A kako bi se zaštitila priroda, u Gradu Živinice trenutno se implementira i projekat „Biodiverzitet za lokalni razvoj – inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh“, vrijednog 1,4 miliona eura, koji se realizuje u saradnji sa Vladom Italije, a koji implementira CISP u saradnji sa partnerima. Navedeni projekat ima za cilj promociju područja Zaštićenog pejzaža “Konjuh” koji povezuje Grad Živinice i Općine Banoviće i Kladanj.

Zadnja faza je razvoj agroturizma koja će biti potpomognuta START UP i USAID projekatima, Udruženja građana dijaspore „Most“, kao i Gradske uprave. Cilj je da ljudi ostanu i opstanu u ruralnim područjima, razvijaju svoja gazdinstva i privuku turiste koji će do njih dolaziti biciklima. Zato je vrlo važno da se prijavljuju na START UP projekte, istakao je gradonačelnik Kamenjaković.

Spajanje biciklizma, prirode i historijskih tačaka u Gradu Živinice je projekat koji treba omogućiti dugoročne rezultate.