Građani na čekanju – Stranke traže partnere

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Isplata boračkih davanja, invalidnina, plata budžetskim korisnicima, poticaja poljoprivrednicima još nema u Federaciji BiH. Razlog je dobro poznat, nije usvojen Budžet za ovu godinu, a kad će biti, pitanje je na koje za sada nema odgovora. Predstavnički dom Federalnog Parlamenta ga je usvojio, ali to isto nije uradio Dom naroda, koji je još u tehničkom mandatu, jer nije formiran novi. Ekonomski analitičari navode da se po prvi put u historiji, Federacija našla u ovakvoj situaciji, tačnije finansijskoj blokadi. To je moglo biti izbjegnuto jedino usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju, kao što je bio slučaj ranije. Za ovakav potez sad je već kasno.

”Svaki pojedinac, budžetski korisnik koji ovisi od federalnog nivoa ne može očekivati da mu se dodijeli određena nadoknada, budžetska primanja i slično. Zašto? Zato što je to u ovom trenutku ilegalno za bilo kojeg donosioca odluka, da uradi, potpiše i odobri”, kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Čavalić također navodi da je ovo pravno-tehničko pitanje i da se samo čeka popuna Doma naroda. Do tada su primjetna ogorčenja i negodovanja onih kojima su trebala biti isplaćena davanja koja su zakonski garantovana. Situacija u kojoj se Federacija trenutno nalazi itekako će se odraziti na privredu, ističe ovaj ekonomski analitičar.

”Trenutno 2,6 milijardi KM koliko iznosi Budžet FBiH stoji, ne može se koristiti, nije efektivno, nije upotrebljivo i svaki dan koji gubimo, jeste šteta za privredu Federacije BiH”, navodi Čavalić.

Situacija bi već do kraja sedmice mogla biti jasnija, bar kada je u pitanju popuna Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Centralna izborna komisija BiH će do četvrtka djelimično ili u cjelosti potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda, a danom objave u Službenom glasniku BiH stiču se uslovi za konstituisanje ovog Doma. Istovremeno, političke stranke krenule su u borbu za pronalazak adekvatnih političkih partnera koji će s njima formirati vlast. BH Blok koji čine SDP, DF i Naša stranka u ovom mandatu bit će opozicija. Ranije su se već usaglasili da ne žele u koaliciju sa nacionalnim strankama, misleći na SDA, HDZ BiH i SNSD.

”Glavni odbor SDP-a smatra da je SDA cijelo vrijeme igrala dvostruku igru s jedne strane, pozivajući SDP i BH Blok u vlast da štitimo državu, a u isto vrijeme iskoristila svaku priliku da ojača poziciju HDZ-a i SNSD-a”, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

U Stranci demokratke akcije ističu da je obrazloženje SDP-a i BH Bloka o odluci da ne ulaze u vlast, odnosno budu dio opozicije, zapravo samo floskula. Ovaj blok time pokazuje, da ne želi mijenjati stanje u državi nabolje, navodi predsjednik SDA.

”SNSD se ponaša kako se ponaša i HDZ se ponaša kako se ponaša i to je razlog da oni apstiniraju od vlasti. Ako su te dvije stranke takve, oni njima kane prepustiti sljedeće četiri godine sudbinu ove zemlje u ruke. To je po meni jedna potpuna besmislica i mislim da to ljudi u BiH ne razumiju”, ističe Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nakon pregovora sa svim mogućim partnerima, znat ćemo ko će činiti vlast  na federalnom nivou, ali i na nivou kantona, kakav je Tuzlanski, gdje je izvršna vlast još u tehničkom mandatu. Pitanje je hoće li SDP krenuti u pregovore sa drugim strankama izuzev SDA, ili će i u Tuzlanskom kantonu biti dio opozicije?