Građevinsko-geodetska škola: Nakon praktične nastave, učenici spremni za tržište rada

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prva generacija izolatera ovojnice objekta u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla ove školske godine završava školovanje. Riječ je o zanimanju koje je uspostavljeno prije dvije i po godine, a kako bi učenicima pružili adekvatno obrazovanje kroz projekat su obezbijedili i praktičnu nastavu.

Silvio Božić jedan je od 50-tak učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla koji se školuje za zanimanje izolater ovojnice objekta. Prvi je razred, a krenuo je stopama brata koji je već završna godina ovog smjera i koji mu je prenio iskustva iz ove škole.

”To je zanimanje sada popularno, jer kada ga završite imate obezbijeđen posao, diplomu iz Polybau škole iz Švicarske, volim taj posao, pronašao sam se u njemu, nastavni plan i program je dobar”, navodi Silvio.

Osamnaest učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla sa završetkom ove školske godine dobit će zvanje izolater ovojnice objekta što je novo zanimanje u našoj zemlji. Prije dvije i po godine, zbog zainteresovanosti i potrebe na tržištu rada, ova obrazovna ustanova uvela je taj smjer, prilagodili su nastavni plan i program, te uz podršku švicarske Polybau škole i Vlade ove države osigurali učenicima praktičnu nastavu.

”U našim radionicama su moderni modeli na kojima učenici rade sa savremenim materijalima, a časove pored naših stalno uposlenih profesora praktične nastave, drže i profesori iz Polybau škole iz Švicarske koji tri do četiri, pa nekad i pet puta u toku godine dođu i budu tri do pet dana”, kaže Amela Karahodžić, profesorica stručno-teoretske nastave Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

Direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Mevludin Ferhatović navodi da ”nema dobrog majstora bez dobre praktične nastave u školi i posjeti gradilištima, a nikako jedno ili drugo”.

Najveći dio svog vremena, učenici provode na praktičnom obrazovanju u ovoj radionici, koja je uređena zahvaljujući Vladi Švicarske odnosno projektu kojim je osigurano opremanje i nabavka potrebnih alata. Kako navodi profesorica Karahodžić, učenici rado provode vrijeme ovdje, što je i bitnije od teorijskog obrazovanja. Na ovaj način, poslije završene praktične nastave tokom školovanja, učenici su spremni za tržište rada.

”Za današnje firme i za današnju stručnu školu jako je važno da se praktična nastava realizuje što kvalitetnije, kako bi kadar koji izlazi iz škole bio što sposobniji i što kvalitetniji za rad na tržištu”, kaže profesorica Karahodžić.

Pored švicarske Vlade, opremanje radionice u kojoj se obavlja praktična nastava pomogli su i privrednici iz ovog kantona, koji su mogu nadati da će ovi učenici ostati u Bosni i Hercegovini i svoje stečeno praktično znanje primjenjivati upravo u njihovim firmama. Rezultati dosadašnjeg školovanja i praktične nastave prezentovani su u ovoj školi u okviru okruglog stola ”Kvalitetno obrazovanje je put do zaposlenja” kojoj su prisustvovali predstavnici obrazovnih ustanova i institucija, nevladinih organizacija i privrednici koji bi mogli zapošljavati ovaj kadar.