Gradsko veće Šabac: Besplatan priključak na topovodnu mrežu daljinskog grijanja

     

Odluku, da u ulicama gdje je izgrađena toplovodna mreža daljinskog grIjanja, priključak ubuduće bude besplatan za građane, usvojilo je u petak Gradsko veće grada Šapca (Srbija). Uslov je da kuće i stambene zgrade nisu više od 50 metara udaljeni od postojeće toplovodne mreže.

Troškove priključivanja snosiće JKP “Toplana Šabac” a cilj je da se što više stambenih jedinica priključi na daljinski sistem grijanja. Očekivanja su da će to rezultirati nižom cijenom grijanja, budući da će fiksni dio troškova, koji je stavka na svakom računu, biti podjeljen na znatno više korisnika.

U Šapcu kažu da ovakva praksa prestavlja pošteniji odnos prema građanima jer Toplana investira u infrastrukturu koja ostaje u njenom vlasništvu, a ne u vlasništvu građana koji su do sada plaćali troškove izgradnje priključnih toplovoda i toplotnih podstanica, a zatim su bili obavezni da sve bez nadoknade prenesu u vlasništvo Toplani.
U perspektivi, očekuju se i ekološki benefiti ove odluke, odnosno prelazak domaćinstava koja se griju na neekološka goriva na daljinsko grijanje iz Toplane, prenosi EESrbija.rs.

Za razliku od Šabca u Tuzli je priključak na gradsko grijanje investicija koju plaćaju građani. Grad Tuzla subvencionira troškove priključka od vrelovoda tj. od šahta do zida kuće, dok projektnu dokumentaciju koja košta oko 700 KM i podstanicu čija je cijena oko 7.000 KM, te taksu za priključak na vrelovodnu mrežu plaćaju građani. Nakon što se ispune svi uslovi za priključenje čeka se odobrenje iz Gradske uprave koja jednom mjesečno razmatra zahtjeve građana, a tek nakon toga Centralno grijanje pristupa radovima na terenu. Ako to uradite i danas, gradsko grijanje imat ćete tek naredne grijne sezone.