Građevinari traže formiranje resornog ministarstva

Građevinari traže formiranje resornog ministarstva

Objavio: -
Foto: Ilustracija

Građevinari priželjkuju formiranje vlasti što prije, te od novog saziva Vlade FBiH očekuju da će uložiti napore da održe njihove reference koje su teško stekli i da se unaprijedi poslovanje građevinara u budućnosti – izjavila je Dženana Hodžić, direktorica Sektora za građevinarstvo Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH).

Proširena sjednica Odbora građevinara PKFBiH danas u Sarajevu bila je posvećena analizi položaja i poslovanja građevinarstva u Federaciji, odnosno u BiH.

”Cilj nam je da napravimo selektivni pregled šta su problemi od institucionalnog do zakonskog okvira, pa i onih tržišnih problema s kojima se građevinari suočavaju”, dodala je Hodžić napominjući da su izradili program mjera koje bi trebalo što prije provesti.

Jedan od krucijalnih problema, navela je Hodžić, jeste što građevinarstvo nema nadležno ministarstvo, već postoji disperzija na tri različita ministarstva – za prostorno uređenje, energetiku, rudarstvo i industriju, te transport i komunikacije.

Stručnjaci naglašavaju da ovakva disperzija u rješavanju pitanja iz ove oblasti utiče na efikasnost u donošenju i zakonske regulative, ali i tekuće problematike građevinara i zasigurno ne doprinosi razvoju konkurentnosti bh. građevinarstva.

Zahtjev građevinara s današnjeg skupa, kako je kazala Hodžić, bit će da se formira ministarstvo za građenje ili eventualno direkcija za građevinarstvo.

Izvor: RTV Slon/Fena