„GRAPOS-EXPO 2017“ ove godine okupit će preko 300 izlagača na 10 000...

„GRAPOS-EXPO 2017“ ove godine okupit će preko 300 izlagača na 10 000 m2

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „GRAPOS-EXPO“ 2017 koji će biti održan od 18.do 22 aprila 2017. godine u Gračanici ove godine okupit će preko 300 izlagača koji će na više od 10 000 metara kvadratnih izložbenog prostora predstaviti svoje firme i proizvode. I ove godine cilje je promocija poduzetništva i povezivanje domaćih kao i inostranih poduzetnika, te stvaranje pozitivnog uticaj na razvoj poduzetničke klime.

Sajam se profilirao u sajam dostignuća proizvodnog i uslužnog poduzetništva i obrtništva, starih i umjetničkih zanata, te kvalitetnih uslova iz okruženja koji doprinose razvoju poduzetništva i obrtništva, a predstojeći „GRAPOS-EXPO“ će okupiti poduzetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Njemačke i Italije. Sajamska manifestacija će se održati na 6000 zatvorenog i 4000 metara kvadratnih otvorenog prostora.

„Imamo parking obezbijeđen za izlagače i to su kapaciteti koji nam ne dozvoljavaju više za ovu godinu širenje i mislim da će to biti sasvim dovoljno da ova manifestacija bude odražena onako kako treba i da Gračanicu promoviše prije svega i privredu Gračanice i BiH“, izjavio je Nedžad Nuhanović, direktor Sajma „GRAPOS-EXPO“.

Kroz organizaciju sajamske manifestacije i široko partnerstvo želi se pozitivno utjecati na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klimae, na povećanje konkurentnosti privrednog sektora, na bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata, na intenziviranje promocije privrede, na privlačenje ulaganja, kao i na stvaranje jasne spoznaje o vlastitim (tradicionalnim i suvremenim) snagama i privrednim vrijednostima.

„Ovo mogu slobodno reći da je jedan od najznačajnijih privrednih događaja na području TK. Mi smo uspjeli proteklih godina da to ostvarimo i želimo da ovaj sajam bude najveći sajam na području BiH“, kazao je Said Karalić, vlasnik firme KOVAN M.I. d.o.o. metalna industrija Gračanica.

Metalni i drvni sektor, poljoprivreda i turizam samo su neki od sektora koji će biti zastupljeni na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta „GRAPOS-EXPO. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške lokalne zajednice.

„Želimo potvrditi kao lokalna zajednica partnerstvo sa našim privrednicima i želimo reći da ima druga strana medalje u ovoj državi BiH, to su naši privrednici koji vuku naprijed nešto pozitivno“, izjavio je Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona kao suorganizator, organizuje tokom drugog i trećeg dana Sajma aktivnosti namijenjene malim i srednjim preduzećima i obrtima.Prva u nizu aktivnosti je panel diskusija pod nazivom: Poslovno okruženje u funkciji razvoja i poduzetništva i malih i srednjih preduzeća.

„Ministarstvo također učestvuje u organizaciji takmičenja turističko ugostiteljskih škola sa područja BiH u okviru sajma gdje je jedan od iljeva upravo promicanje poduzetničkog duha i promocije turističkih vrijednosti lokalnih zajednica“, izjavila je Mirela Omerović, Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK.

Za vrijeme održavanja sajamske manifestacije organizirat će se stručni skupovi i susreti na temu aktuelnih privrednih zbivanja i uvjeta koji su na raspolaganju poduzetnicima i obrtnicima u podršci njihovog razvoja. Planirani profil i djelatnosti sajma trebaju dati poslovni pečat sajmu i učiniti ga atraktivnim centrom za promociju i komunikaciju privrednika Federacije BiH, Republike Srpske i same BiH.