Gužve u poslovnicama ZZO TK, poslana ispomoć u Živinice i Kalesiju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Posljednjih dana zabilježene su povremene gužve u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Veliki broj građana dolazi s namjerom aplikacije tzv markice u zdravstvene legitimacije obzirom da je rok za to do 31. marta.

“Naravno da mi pratimo situaciju i reagujemo kako vidimo da u kojoj situaciji je problem: Mi smo u prvoj sedmici imali velikih problema u poslovnici Živnice. Zbog toga smo od danas poslali ispomoć u toj poslovnici, jednog referenta koji je dodatno poslan da pomogne, a koji će raditi u objektu Grada Živinice, da rasteretimo poslovnicu. Također u poslovnici Kalesija, i tamo smo poslali jednog referenta. Nažalost, mi u skladu sa sistematizacijom i organizacijom posla ne raspolažemo sa dovoljnim brojem ljudi da bi u ovim trenucima Zavod mogao svaki put da reaguje i da pošalje dovoljan broj ljudi.”, Riad Kurtalić, stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Zdravstveni savjet Grada Gračanica donio je preporuku u vezi ovjere zdravstvenih legitimacija i zatražio od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK zbog gužvi u poslovnici u ovom gradu, formiranje mobilnog tima odnosno šaltera, koji bi bio namijenjen za osobe koje imaju hitnost u ovjeri zdravstvenih legitimacija.

“Dakle, pratimo situaciju, vidjet ćemo šta ćemo odlučiti za Poslovnicu Gračanica. nismo dobili službeni akt i čuli smo iz medija da imamo određena reagovanja na gužve, ali pratimo situaciju i učinit ćemo sve da pomognemo Poslovnici u Gračanici a naravno ukoliko se ukaže potreba i ostalim poslovnicama.”, dodao je Riad Kurtalić, stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Sam postupak angažovanja dodatnih radnika mora proći dugotrajnu konkursnu proceduru i kada bi do toga došlo, sam proces obuke traje duže nego što će trajati proces aplikacije premije zdravstvenog osiguranja.

“Ono što bi apelovali na građane jeste da nisu obavezni da dolaze da apliciraju odmah svi, imamo dovoljno vremena do kraja marta. Osim onih koji nisu imali premiju zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu, oni moraju uplatiti ukoliko žele da budu oslobođeni od plaćanja participacije.”, istakao je Kurtalić.

Iz Zavoda poručuju da gužve u najvećim slučajevima prave građani koji dolaze kako bi bili oslobođeni participacije, zbog toga mole da se prije dolaska u Zavod, obavezno informišu o neophodnoj dokumentaciji za oslobađanje od participacije. Podsjećamo da je uplata premije zdravstvenog osiguranja za ovu godinu i aplikacija markice počela 10. januara. Visina premije osiguranja za tekuću godini iznosi 20 KM po osiguraniku, odnosno osiguranoj osobi.”