GV Tuzla: S ciljem smanjenja aerozagađenja brojne olakšice za građane

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U okviru današnje redovne sjednice Gradskog vijeća Tuzla održana je i tematska sjednica o aerozagađenju na području Tuzle. O aerozagađenju najviše se govori u periodu godine kada zagađujuče čestice dosegnu maksimum, isticali su vijećnici. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, istakao je danas da će pripremiti niz mjera kako bi se smanjilo aerozagađenje na području grada, između ostalog i subvencije za građane za nabavku kotlova na pelet.

Potvrdio je i ono istaknuto na ovosedmičnom Kolegiju, na Javne pozive koji će doprinijeti smanjenju aerozagađenja i na koji će moći aplicirati vlasnici individualnih stambenih objekata bez obzira da li su legalizovani ili ne. Bilo je riječi i o ukidanju Odluke za naknadu za angažovane kapacitete prilikom priključenja individualnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja, za koju će također predložiti da bude ukinuta.

„Svako ko kupi peć na pelet, mi ćemo mu dati poticaj do 5000 KM te peći na pelet, ili 50 posto poticaja, pa će u Tuzli peć na pelet biti jeftinija nego bilo gdje u regiji. Neka dodamo kotlove i pelet jer ljudi sporo shvataju značaj pumpe. Idemo i na ukidanje naknade za angažovani kapacitet, što je za kuću od 100 metara kvadratnih 840 KM, dakle idemo ponovo na nove olakšice.“, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Iz Termoelektrane Tuzla navode da na rješavanju problema aerozagađenja trebaju raditi svi, od lokalne, kantonalne pa do federalne vlasti. Istaknuto je da TE Tuzla ima sve kapacitete za širenje mreže daljinskog grijanja na području Tuzle.

”Suština je da četiri problema koji se moraju riješiti a to je, mala i velika ložišta riješiti, saobraćaj regulisati, građenje iskontrolisati i obezbijediti da se u ovim kriznim trenutcima obezbijedi prirodna ventialcija zraka. Nažalost etiketiranje samo jednog i prebacujući odgovornost sa jednog na drugog ništa se neće riješiti, ovdje se ako se želi raditi u interesu građana, to moraju pokazati svi“, dodao je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla.

Vijećnici su složni da se u konačnici mnogo treba poduzeti. Iz Kluba SDA kažu da su inicirali održavanje današnje sjednice i da je pravo svakog građanina čist zrak. “Mi smo predložili mnoštvo mjera i prijedloga, Grad Tuzla mora imati strategiju za borbu za čist zrak u Gradu Tuzla“, rekao je Mirza Tupajić, Klub SDA u GV Tuzla.

“Moramo početi da se bavimo zdravljem građana Tuzle, ipak mi udišemo ovaj zrak. Mene ne intersuje jesu li tu ministri iz SBB-a ili neke druge stranke. Hoću da dišem sa svojim sugrađanima i porodicom čist zrak. Ovaj stav sam iznio i danas i ne želim da se politizira ovo pitanje“, dodao je Elvir Kasumović, Klub SBB-a u GV Tuzla.

„Ono što je veoma važno, jeste da građani Tuzle moraju imati jednostavnu proceduru za priključak na toplinsku energiju, on mora biti jeftin i moraju biti pojednostavljene procedure za priključak na toplinsku energiju. No, ono što je veoma važno da dosadašnji zaključci su rezultairali time da imamo nikad gore zagađenje zraka, gradske vlasti moraju ponuditi rješenje u skaldu sa vremenom u kojem živimo a ne ponavljati zaključke iz godine u godinu bez konkretnih rezultata“, istakla je Jasminka Mijatović, Klub HDZ-a BiH u GV Tuzla.

„Evo vidjeli smo danas izlaganje iz TE Tuzla oni rade na tom pitanju, izostalo je iz Kantona, njihove institucije nisu bile zainteresirane, danas na sjednici nisu ni bili. Ono što Grad Tuzla radi u zadnje vrijeme, vidimo da se širi toplifikacija, a samim time i poticaji iz 2019. i u 2020. godini, sve će to uroditi plodom“, istakao je Nedžad Malikić, Klub TA u GV Tuzla.

Zaključkom današnje tematske sjednice traži se od gradonačelnika Tuzle i Službe za komunalne poslove da razmotre sve predložene zaključke, te zakonske, finansijske i faktičke mogućnosti za njihovu realizaciju i a pripreme za februarsku i jednu od narednih sjednica Gradskog vijeća Tuzla.