GV Tuzla usvojilo nove cijene priključenja na gradsko grijanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlasnici svih individualnih ili kolektivnih stambenih i stambeno-poslovnih objekata na području mjesnih zajednica Šićki Brod, Bukinje i Husino, a koji su izgrađeni do 2011. godine neće imati nikakvih troškova oko izgradnje, priključka, nabavke cijevi i zemljanih radova pri spajanju na gradsku toplotnu mrežu. Osim ovoga, Gradsko vijeće koje je na posljednjoj sjednici usvojilo izmjene Odluke o toplotnom snabdijevanju grada, odobrilo je i  besplatne nabavke mjerno-regulacionih stanica, te drugačije regulisalo pokrivanje troškova angažovanog kapaciteta grijanja.

“Sad se niti za stambene, niti za stambeno-poslovne objekte na području Šićkog Broda, Bukinja i Husina ne plaća – građani su oslobođeni plaćanja troškova angažovanog kapaciteta.” – ističe Mirela Uljić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ-a.

Međutim nisu to jedine izmjene u korist građana kada je riječ o procesu toplifikacije Tuzle. Gradski vijećnici saglasni su da pogodnosti imaju i vlasnici individualnih ili kolektivnih stambenih objekata i u drugim dijelovima grada.

“Gradsko vijeće je na prijedlog Gradske uprave usvojilo odluku o izmjeni odluke o snabdijevanju grada toplotnom energijom na način da se za područje grada, kada su u pitanju individualni SPO, troškovi od ceste do zida finansiraju 50 posto na teret Grada Tuzla, a 50 posto plaćaju od strane vlasnika tog objekta. Na području Šićkog Broda, Husina i Bukinja i dalje to ostaje besplatno za sve građane.” – kaže Uljić.

Osim ovoga, važno je ne zaboraviti kako jednokratnu naknadu za angažovani kapacitet, odnosno općinsku taksu plaćaju svi i to u cjelosti, osim spomenute tri zajednice zbog činjenice da graniče s tuzlanskom Termoelektranom. Recimo, za individualni stambeni objekat ta taksa trenutno iznosi 36 KM po kilovatu. Vijećnici su podijeljenih mišljenja.

“Prije svega nekako smo se puno koncentrirali na mjesne zajednice koje su blizu TE Tuzla – Bukinje i Šićki Brod. Tu je potrošeno puno vremena dok su se stvari pokrenule. Kada su se pokrenule opet je trebalo puno vremena proći da bi ljudi bili spojeni na sistem daljinskog zagrijavanja.” – ističe Ivica Kovačević, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a BiH u GV Tuzla.

“Nekada se to govorilo da je 12 hiljada, 15 hiljada, sada se govori kao da je četiri hiljade. Nama kao vijećnicima još uvijek nije jasno kolika je ta cijena. Spekuliše se s tim cijenama. Sad govore 4.000, 5.000, neki građani govore da je u određenim dijelovima 7.000, 10.000 KM. Vjerujte da ni meni nije jasno, a optimalna bi cijena trebala biti negdje oko maksimalnih 2.000 KM.” – riječi su Mirze Tupajića, predsjednika Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla.

“Znači, najdalje za četiri godine čitav Grad Tuzla bi bio toplificiran jer toliko imamo sredstava od rada Termoelektrane, samo da ima volje. Ali to će građani sami procijeniti. Ovim intenzitetom kako se radi, za 50 godina Tuzla neće biti toplificirana.” – kaže Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a u GV Tuzla.

Međutim, iz resorne gradske službe poručuju kako će se, unatoč sumnjama pojedinih vijećnika sada nastaviti još intenzivnije raditi na ubrzanju toplifikacije cijelog grada, a sve kako bi i ljeti i zimi Tuzlaci udisali manje zagađeniji zrak. U tome bi, mišljenja su, trebala pomoći i jednoglasno usvojena Odluka o sufinansiranju mjera smanjenja tuzlanske rak-rane, odnosno aerozagađenja.