GV Tuzla usvojilo prijedlog o liječenju djece i odraslih van BiH budžetskim sredstvima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako je prvobitno zakazana za 10, 29. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla, zbog nešto duže sjednice kolegija, počela je sa oko dva sata kašnjenja. Razlog prolongiranja bila su dodatna pitanja koja su se našla pred vijećnicima, a koja se tiču problema vlasnika stanova tuzlanskog stambeno poslovnog objekta „15. maj“. I dok su vijećnici u zgradi razgovarali sa pet odabranih predstavnika vlasnika stanova, ispred nje su protestvovali nezadovoljni etažni vlasnici, koji, kažu za RTV Slon i dalje imaju iste zahtjeve.

“Da plate priključak na struju, što je bilo obećano. Sve što su obećali da urade. Vodu da odrade, kanalizaciju također. To je sve pri kraju. Vanjsko uređenje nije urađeno.” – ističe Gordana Garagić, vlasnica stana u SPO „15. maj“.

Protesta, kao ni silnog nezadovoljstva ne bi ni bilo da su se sva obećanja na vrijeme ispunila, kažu iz Udruženja građana „15. maj“. Upravo njihov predsjednik Mirsad Šuvalić danas je iza zatvorenih vrata gradske vijećnike podsjetio na odluke iz novembra 2017. godine, a kojima je obećano brže rješavanje pitanja komunalne infrastrukture.

“Od tada je prošlo skoro 15 mjeseci i te odluke se nisu provele. Neko je očigledno kupovao vrijeme.” – kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik UG „15. maj“ Tuzla.

I dok drugi kupuju vrijeme, Šuvalić kaže kako su etažni vlasnici davno platili, danas sve češće spominjanu, rentu na zemljište, koja će, obećano im je, u narednih sedam dana biti predmet dodatnih provjera.

Gradski vijećnici danas su prvo izmijenili, a potom i jednoglasno usvojili prijedlog Kolegija za određivanje budžetske stavke kojom bi se liječenje djece i odraslih, a koji u potrazi za zdravljem moraju ići van zemlje, plaćalo javnim novcem. U sklopu ove tačke usvojena je i izrada analize propisa iz oblasti zdravstvene zaštite, kao i donošenje zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje teških oboljenja kod djece.

“Na prijedlog kolegija Gradskog vijeća traženo je da se odredi jedan kod u Budžetu kojim će biti namijenjena sredstva za istu svrhu. S tim u vezi Gradsko vijeće, svi vijećnici i Grad Tuzla će dati svoj doprinos u realizaciji takvih projekata.” – rekao je Aleksandar Vujadinović (SDP), predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla

“I kada su u pitanju ta sredstva, zbog njih smo upravo i bili duže na kolegiju. To treba da ide i ja mislim da će to u mnogočemu pomoći našim građanima koji će imati potrebu za time.” – ističe Nedžad Malikić, predsjednik Kluba vijećnika TA u Gradskom vijeću Tuzla.

Zato su gradski vijećnici danas nastupili usaglašeno sa stavom kako se ni ove, ni slične teme nikako ne bi smjele politizirati.

“Ako neko krene da iz bilo kojih razloga kritikuje vijeće što donosi budžetsku stavku za liječenje djece i odraslih koji trebaju pomoć van BiH i kada se ne mogu izliječiti u državi, onda ćemo imati pravo da reagujemo.” – kaže za RTV Slon Mirnes Ajanović, predsjednik Kluba vijećnika BOSS-a u Gradskom vijeću Tuzla.

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla danas razmatrali i usvojili odluke o snabdijevanju grada toplotnom energijom, kao i odluke o kriterijima za utvrđivanje  novčanih naknada koje plaćaju novi korisnici toplotne energije po sistemu daljinskog grijanja.

Upravo posljednje spomenute stavke sa više detalja obrađujemo i donosimo u sutrašnjem izdanju naše emisije Crno i bijelo.