Habibović: ”Marš mira 2020” bit će održan bez obzira na broj učesnika

ARHIVA
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Pandemija korona virusa donijela je mnoge izmjene, ograničenja i usprezanja širom svijeta, a na poteškoće u organizaciji ”Marša mira 2020” nailazi i Organizacioni odbor ovog događaja kojim se želi ukazati na događaje iz jula 95-te, uz poruku da se jedan od najvećih zločina protiv čovječnosti ne smije zaboraviti, niti ponoviti. Iz Organizacionog odbora ističu da odgode ovogodišnjeg ”Marša mira” neće biti.

Prioritet u ”Maršu mira” imaju preživjeli iz ”Marša smrti” 1995. godine. Organizacioni odbor će se prdžavati mjera koje tada budu na snazi. Ukoliko aktuelne mjere ostanu na snazi obavezno će biti poštivanje okupljanja do 50 osoba i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Za sada nije poznato da li će tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici biti ukopa i dženaze pronađenih posmrtnih ostataka, jer saglasnost moraju dati porodice. Bit će svakako održan vjerski program. Genocid u Srebrenici potvrđen je pravnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju i Međunarodnog suda u Haagu.