15 C
Tuzla
22.07.2024.

Hadžić: Očekujem da izmjenjeni Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH bude usvojen na Domu naroda!

Zvuči nevjerovatno ali i to je moguće i to je istinito u Bosni i Hercegovini, da jedan zakon koji je u parlamentarnoj proceduri, pomiri ljute političke neprijatelje ali i posvađa unutar stranačke odnose. Riječ je o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. S jedne strane federalni zastupnici iz Tuzlanskog kantona, kojim su se pridružili Goraždani, Biščani, Zeničani, naspram zastupnika iz Kantona Sarajevo. Ko će dobiti, u sportskom žargonu rečeno, prvo poluvrijeme a ko utakmicu, završavamo li ovu priču u regularnom vremenu ili će se igrati produžeci –  odgovore tražimo u novom izdanju političkog magazina “Tačka”.

O izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda ali i drugim temama razgovaramo sa Dževadom Hadžićem, predsjednikom KO SDP TK, predsjednikom Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK, predstavnikom TK u Domu naroda FBiH.

Iz emisije izdvajamo: 

Za četvrtak 17. februar 2022. godine za 12 sati zakazana je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Kako je za RTV Slon potvrđeno, Izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH, uvrštena je na Dnevni red sjednice, kao druga tačka Dnevnog reda. Prije toga delagati Doma naroda trebali bi po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH predložili su Jasmin Duvanjak (SDA) Slađan Ilić (SDP) i Ivo Tadić ( HDZ) delegati u Domu naroda. Materijali koje će u sklopu ove tačke Dnevnog reda razmatrati delegati su:

  1. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine sa Izvještajem o rezultatima Javne rasprave,
  2. Amandman na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine (predlagači: Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić).
  3. Dopis Skupštine Kantona Sarajevo u vezi izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH
  4. Dopis Gradskog vijeća Grada Tuzla u vezi usvajanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine
  5. Dopis Općinskog vijeća Lukavac
  6. Mišljenje Vlade Federacije o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj: 02-02-1648/21

Novo, redovno, izdanje političkog magazina “Tačka” možete gledati večeras od 21:00 sat u programu TV Slon. 

Zbog potpune i tačne informiranosti javnosti, podsjećamo, emisiju smo snimali 03. februara 2022. godine, uz napomenu da smo tokom emisije otvorili i par tema koje se odnose na dojučerašnju skupštinsku većinu i Vladu TK koju je predvodio SDP. Upravo zbog toga u emisiji navodimo i posljednje informacije sa 52. hitne sjednice Skupštine TK koja je održana jučer. 

Vezane vijesti

TUZLA