Hahn: Programi EU donijet će opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na samitu o zapadnom Balkanu u Poznanju, Evropska unija  je potvrdila predanost saradnji s tom regijom setom konkretnih mjera usmjerenih na ključne oblasti – saobraćaj i energetiku, digitalnu ekonomiju, sigurnost i dobrosusjedske odnose, saopćeno je u petak iz Evropske komisije (EC).

Čelnici vlada, ministri vanjskih poslova, ekonomije i unutrašnjih poslova sa zapadnog Balkana, skupa s kolegama iz nekoliko država članica  EU i evropskim komesarima, jučer i danas zasjedaju u Poznanju kako bi razgovarali o jačanju regionalne saradnje među partnerima sa zapadnog Balkana, kao i između regije i EU, te o dodatnim pomacima u procesu evropskih integracija zapadnog Balkana.

– Naša saradnja sa zapadnim Balkanom je prioritet. Danas je svih šest partnera sa zapadnog Balkana bliže Evropskoj uniji nego u periodu kada je započinjao naš mandat prije skoro pet godina. Evropska perspektiva ostaje pokretač za promjene u regiji. Regionalna saradnja, dobrosusjedski odnosi i pomirenje od ključnog su značaja za podršku EU integraciji zapadnog Balkana – izjavila je evropska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

– Pojačali smo svoj rad na modernizaciji infrastrukture, podršci digatalizaciji, ulaganju u zeleni rast i održivu ekonomiju. Programi EU donijet će opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu i još su jedan kamen temeljac u našim, čak i bližim vezama s tom regijom – izjavio je Johannes Hahn, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja.

– Veoma sam zadovoljna podrškom nekoliko regionalnih projekata u saradnji sa Saobraćajnom unijom. To će poboljšati cestovnu sigurnost i efikasnost željeznica, umanjit će vrijeme putovanja i saobraćajnih troškova, te ukloniti saobraćajna uska grla. Bolja povezanost znači pomoć za svakodnevni život ljudi u regiji i njihovo približavanje EU – izjavila je Violetta Bulc,  evropska povjerenica za saobraćaj, navodi se u saopćenju Evropske komisije.