21 C
Tuzla
19.05.2022.

Halilović: Očekivali smo veći procenat usklađivanja kako bi pokrili nivo inflacije

Usljed inflacije koja je pogodila i Tuzlanski kanton, penzionerima je prvobitno bilo obećano redovno usklađivanje penzija koje bi uslijedilo početkom aprila za oko 8,1 posto, koje bi zapravo bilo rezultat rasta BDP-a i cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata.

Međutim, Upravni odbor Federalnog zavoda PIO donio je Odluku koju je potvrdila i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine o redovnom usklađivanju penzija za 7,3 posto. Isplata penzija počet će 5. maja, a uz aprilske penzije će retroaktivno biti isplaćeno i povećanje za prethodna tri mjeseca.

“To je jedan lijep kada gledamo procenat međutim kada uzmemo da su penzije niske 382 KM je najniža penzija, tako da će oni sa najnižom dobiti ukupno mjesečno povećanje 28 KM, tako da će majska isplata penzije biti 410 KM. Donešena je odluka odmah da ide 3,50 posto povećanje u junu mjesecu, tako da će najniža penzija iznositi 424 KM”, kazao je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, na konferenciji održanoj 17. marta kazao je kako je redovno usklađivanje penzionerima bilo zagarantovano, a da će vanredno povećanje biti nakon 15. aprila. Kako je redovno usklađivanje penzija smanjeno za 0,7 posto iz Udruženja penzionera ističu kako su se nadali da će im bar vanredno biti povećano za pet posto.

“Ili 4,8 posto koliko je rasla i vrijednost boda za nove penzionere ili koliko je rasla prosječna plata u Federaciji u prošloj godini. Mi nismo zadovoljni procentom, očekivali smo 12 – 13 posto pa da makar pokrijemo taj nivo inflacije koji se desio”, dodaje Halilović.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojen je rebalans Budžeta kantona za 2022. godinu u kojem će za socijalna davanja biti izdvojeno nešto više od 20 miliona KM, što podrazumijeva i isplatu jednokratne pomoći za penzionere sa najnižim penzijama. Jednokratna pomoć bit će isplaćena do kraja septembra tekuće godine.

Ohrabruje i da je Vlada kantona koja je donijela odluku o isplati o jednokratnoj pomoći u iznosu od 100 KM, prije dva dana je bila i sjednica Skupštine i usovjila rebalans i mi se nadamo da će to u roku od mjesec dva biti realizovano”, zaključio je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

U narednom periodu bit će održana Skupština na nivou Saveza penzionera na kojoj će se donijeti zaključci koji vode ka ispravci vanrednog usklađivanja za 1 do 1,1 posto, a penzioneri najavljuju da će započeti pregovore sa Federalnom vladom oko povećanja osnovice najniže penzije.

POSLJEDNJE DODANO