15 C
Tuzla
07.06.2023.

Halilović: Povećanje penzija za 20KM nije dovoljno da prati inflaciju

Prosječna penzija u Federaciji BiH u oktobru je iznosila 473 KM. Penzionerima to nije dovoljno čak ni za osnovne životne namirnice. Polovinom mjeseca, kažu, već se zadužuju, a nadanja da će doći do povećanja penzija nisu prestala. Dugoročno rješenje vide u rastu penzija spram rasta cijena.

U anketi koju je provela RTV Slon penzioneri se slažu u jednom, a to je da sve penzije trebaju biti povećane.

Kako ćemo bit zadovoljni kad ne možemo do 15. tog da živimo, od 15. tog posudimo i eto tako preživljavamo”

Tako kad bi moglo da se nastavi da se prati trend kako cijene idu da penzionerima malo povećavaju, moglo bi tako da se živi”

Visoke cijene, svaki dan rastu, male penzije, o nama niko ne misli, a sebi dižu u nebesa i šta ima dalje reći”

Oni sebi podignu po hiljadu maraka, a nama daju po deset maraka, sramota je bolan”

Jadni smo mi, jadni. Evo primjera, da ne govorim o poskupljenjima svi znamo šta je i kako je. Kad su nam dali po sto maraka, a njima 500, pa ima li on obraza, nema”

Ja predlazem sve penzije da se povecaju. Penzije su male i do hiljadu maraka spram cijenam, i mi nemamo tu šta tražit, jedino buna, svi, jer niko drugi pomoc nece”

Penzionerima treba još smanjiti, jer kad su protesti nijedan ne dođe, dođe samo pedeset ljudi, znači njima je dobro”

Međutim, male penzije nisu jedini problem koji muče penzionere. Federalnoj Vladi, Savez Udruženja penzionera dostavio je nekoliko zahtjeva, na čije ispunjenje se još uvijek čeka, kao i na pregovore.

Prvi zahtjev je bio da ide povećanje svih penzija za osam posto, odnosno da Vlada promijeni svoju odluku o vanrednom usklađivanju koje je bilo u junu i to 3,5 posto, a mogla je Vlada donijeti odluku da ide i do 12,5 posto. Drugi zahtjev je da se povećanju minimalne penzije za minimalno deset posto”, kazao je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Iako je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Federalne Vlade, predložio da sve penzije budu povećane za 4,35 posto, jer za to postoje zakonski i finansijski uslovi, taj prijedlog nije uvažen. Povećane su samo najniže penzije i to za pet posto, što znači da će penzije za novembar biti veće za 20 KM. To, kaže, Halilović, nije dovoljno da prati današnju inflaciju.

Kada uzmemo da je bilo 40KM povećanje do sada penzija, to je ukupno 60 KM, a kada uzmemo da je na drugoj strani preko 19 posto inflacija, mi smo ispod toga nominalno manji za deset posto od rasta troškova života, odnosno od povećanja inflacije”, rekao je Halilović.

Također, Savez traži sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima, koji najviše obuhvata subvenciju energenata, ali za sve penzionere.

Tako da nam treba dugoročni socijalno-ekonomski program koji će obuhvatiti subvencije svih penzionera, a ne da budu diskriminacije, da oni koji koriste plin ili gas dobiti subvenciju a koji koriste pelet, ugalj, drvo, nemaju ništa. Da li je to 50 ili 70 KM u ovom intervalu pet šest mjeseci dok je još ovih divljanja cijena i dok je ove zime”, rekao je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK. 

Iz Saveza udruženja penzionera TK navode da su penzioneri već dobili instrukcije za pripremu mirnih protesta, do kojih bi moglo doći ukoliko svi ovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!