Hapšenje profesora u Tuzli: Oglasilo se Tužilaštvo, reagovalo Ministarstvo

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zaid Salčinović, profesor u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi Tuzla lišen je slobode jer je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi. Naime, profesor se sumnjiči da je primao novac od vanrednih polaznika škole kako bi oni bez izlazaka na ispite položili, te tako stekli diplomu rudarskog ili geološkog tehničara. Salčinovića su slobode lišili pripadnici Federalne uprave policije, a on je u ovim protuzakonskim radnjama stekao materijalnu dobit od oko 4.000 KM. Postupajući tužilac donio je naredbu o provođenju istrage, a osumnjičeni će biti ispitan, nakon čega se očekuje prijedlog za određivanje pritvora. Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona kazali su da je istraga i dalje u toku.

”Dakle profesor je osumnjičen da je od deset polaznika uzimao novac kako bi bez polaganja ispita sticali diplome, dok je od četiri polaznika tražio novac, ali mu nisu dali. Istraga će ići u pravcu utvrđivanja eventualne odgovornosti drugih osoba odnosno utvrđivanje njihove umiješanosti u izdavanje ovakvih diploma.” – kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i dodaje kako je ”Za primanje dara i drugih oblika koristi po zakonu je predviđeno od šest mjeseci do pet godina zatvora.”

Današnje hapšenje u tuzlanskoj Rudarskoj školi, za RTV Slon prokomentarisao je i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

“Moram izraziti svoju zabrinutost kada je u pitanju cijela ova atmosfera oko Zakona o obrazovanju odraslih, ne samo u našem kantonu nego i u cijeloj državi. I ovo što se desilo danas, u nekakvom narednom periodu treba da bude alarm za sve nas da ubrzamo sve procese kad je u pitanju provjera rada ustanova koje se bave ovom djelatnošću, ali i konkretnih slučajeva. Ministarstvo je kontaktiralo direktora i već smo dobili pismeno izjašnjenje. Nadamo se u narednom periodu da će se istraga okončati brzo i da ćemo doći do konačnih zaključaka kada je ova problematika u pitanju.” – kazao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK.