Hasić: Privredu TK ne pravimo lijepim riječima, nego konkretnim projektima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Za unaprjeđenje poslovnih zona u nekoliko općina i gradova Tuzlanskog kantona, Vlada je izdvojila sredstva od 370 hiljada KM. Riječ je o programu podrške razvoju kantona, a sredstva za privredne zone dobili su Tuzla, Gračanica, Živinice, Srebrenik i Teočak.

“Sredstva se odnose prvenstveno na razvoj komunalne i putne infrastrukture. Samo u Teočaku navedena je rekonstrukcija prostora koja će otvoriti 15 radnih mjesta. Javni poziv je bio dostupan svim općinama i gradovima. Apliciralo je sedam, pet je ispunilo uslove Javnog poziva” – istakao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Uslovi koje su jedinice lokalne samouprave morale ispuniti je i da se projekat odnosi na investicije u izgradnju ili rekonstrukciju javne infrastrukture u okviru poslovne zone, da postoji odgovarajuća odluka gradskog/općinskog vijeća o osnivanju poslovne zone u kojoj se realizira projekat, da je poslovna zona predviđena prostorno-planskom dokumentacijom jedinica lokalne samouprave te da su osigurale sufinansiranje od minimalno 50% od ukupne vrijednosti projekta.

Grad Tuzla je po ovom Javnom pozivu dobio oko 64 hiljade maraka za projekat realizacije završetka komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Kreka Sjever koja će koštati nešto više od 150 hiljada maraka. Završetkom komunalne infrastrukture bit će omogućeno otvaranje 15 novih privrednih subjekata na 15 lokacija.  Javni poziv za dodjelu 10 novih lokacija je u toku.

“Mi očekujemo da će u toj poslovnoj zoni osim dvije kompanije koje su već dobile prostore, još 10 kompanija dobiti mogućnost izgradnje poslovnih kapaciteta i na taj način dignuti nivo privrednog razvoja Grada Tuzla na još jedan veći nivo i povećati broj uposlenih. Ovo je veoma značajno jer samo jedna kompanija planira zaposliti preko 200 radnika” – naglasio je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Ostatak sredstava obezbijeđen je iz Grada Tuzla. Danas nakon potpisivanja ugovora pokrenut je postupak javnih nabavki, a u realizaciju aktivnosti krenut će se odmah nakon odabira izvođača radova. Također razvoj privrede na području Gračanice je u ekspanziji. Iz dana u dan ovdje se sve više razvijaju nove poslovne zone. Sredstva od 90 hiljada maraka koje je Gračanica dobila od resornog ministarstva, utrošit će na izgradnju oborinskog kanala u poslovnoj zoni u kojoj se pored postojećih objekata trebaju izgraditi novi objekti koji će produkovati zapošljavanje novih radnika.


“Mi ćemo kao lokalna zajednica svojim sredstvima na ova sredstva namiriti sredstva da ovaj projekat završimo i stvorimo uslove privrednicima za dalji razvoj. Još jednom ću napomenuti da mi nemamo vlastitio zemljište. Privrednici samostalno ulažu u zemljište, i mi smo dužni da bar na ovaj način idu u dalji razvoj i da Gračanica nastavi sa razvojem kao do sad” – istakao je Nihad Sinanović, savjetnik gradonačelnika za lokalni razvoj i finansije Grada Gračanica.

Gradu Srebrenik od resornog ministarstva dobio je 67.500 maraka za Izgradnju anaerobnog biološkog uređaja za tretman fekalnih otpadnih voda u naselju Brezje  u Poslovnoj zoni Tinja Gornja. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 300 hiljada maraka.


“Od tih 300 hiljada imamo određena grant sredstva od Vlade FBiH, a dio sredstava je i iz budžeta Grada Srebrenik” – kazao je Enes Brašnjić, šef službe za poduzetništvo i lokalni razvoj Grada Srebrenik.

Za izgradnju kružne raskrsnice u poslovnoj zoni “Ciljuge 2” Živinicama je odobren iznos od 90.000 KM. Općini Teočak dodijeljena su sredstva u iznosu od oko 58 hiljada maraka.

“Navedena sredstva će biti utrošena za uspostavu funkcionalne zone Bilalići gdje će biti rekonstruisan objekat za uvod malog preduzeća koji će uposliti 15 novih radnika” – naglasio je Semir Mulaosmanović, stručni saradnik u službi za privredu u Općini Teočak.

Cilj Ministarstva privrede jeste da se privreda u TK ne razvija na lijepim riječima nego na konkretnim projektima. Ovakav način ulaganja u privredu napravit će se višestruki efekti, kojim će prije svega biti omogućeni bolji uslovi rada kao bolji pristup privrednim subjektima.


“Privrednici će od 1.januara imati dostupan kredit preko BBI banke, 0% kamata, šest godina rok otplate, 0,39% troškovi obrade kredita, što u konačnici, ako privrednik želi podići kredit od 100 hiljada maraka plaća samo obradu kredita 390 maraka” – istakao je Asmir Hasić, ministar privrede.

Ovo je samo jedan od ukupno šest projekata za poboljšanje poslovnog okruženja za koje su Vlada i Ministarstvo privrede TK ove godine izdvojili višestruko veći iznos nego u prethodnom periodu, a riječ je o milion i 10 hiljada KM.