Hidrometeorološki zavodi u BiH dobili donaciju od oko 1,3 miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Hidrometeorološki zavodi  u Bosni  i Hercegovini dobili su opremu za agrometeorološka osmatranja. Rezultat je to uspješne saradnje Vlade Japana, ministarstva civilnih poslovna BiH i hidrometeoroloških zavoda u našoj zemlji. Benefiti ove vrijedne donacije brojni su, a preciznost prilikom prognoze je osnovna karakteristika dobijene opreme. To će u konačnici pozitivno utjecati i na planove poljoprivrednika.

”Upravo pomoć Vlade Japana pomoći će nam pri praćenju klimatskih promjena. Po prvi put Federalni hidrometeorološki zavod uspostavit će mrežu automatskih agrometeoroloških stanica, što će pomoći poljoprivrednicima u planiranju, navodnjavanju i drugim radovima, koristit će se i za sistem upozorenja na hidrometeorološke pojave” – kaže Almir Bijedić, direktor Zavoda.

Donacijom je obezbijeđen agrometeorološki sistem za posmatranje, a čine ga deset agrometeoroloških stanica. Federalni hidrometeorološki zavod će dobiti pet stanica baš kao i hidrometeorološki zavod manjeg bh. entiteta.

”Stanice će mjeriti mjeriti čitav set meteoroloških podataka, i to temperaturu, vlažnost vazduha, brzinu, vazdušni pritisak, sunčevu radijaciju, i vidljivost te set podataka neophodnih za agrometeorološke prognoze i analize kao što su temperatura, vlažnost zemljištva, vlažnost lista, visina snijega” rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

”Deset setova agrometeorološkog sistema za posmatranje dio su japanske neprojektne grant pomoći u vrijednosti od 1,3 miliona KM doniranih ministarstvu civilnih poslova vaše zemlje, a za potrebe hidrometeoroloških zavoda u Bosni i Hercegovini. Ovi setovi za hidrometeorološke zavode mogu mjeriti i dostavljati podatke u realnom vremenu” kazao je Hideyuki Sakamato, ambasador Japana u BiH.

Važnost nabavke opreme ogleda se i u kontekstu klimatskih promjena koje u BiH najviše utječu na poljoprivredu. Također, iz ministarstva civilnih poslova i Vlade Japana najavili su učešće predstavnika zavoda na edukaciji u Japanu u čijem je fokusu smanjenje rizika od katastrofa. Uz ovakvu opremu i edukaciju, najavili su iz Zavoda, hidrometeorološke prognoze će biti kako preciznije, kompetentnije tako i opširnije.