HO Horizonti: Nova radionica za mlade o miru i pomirenju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Humanitarna organizacija ”Horizonti” Tuzla danas je organizovala novu radionicu za mlade u okviru projekta ”Pravedan mir i pomirenje”.

Radionica kakva je današnja za cilj ima razmjenu mišljenja među mladima sa područja Tuzle, Srebrenika i Gračanice iz Tuzlanskog kantona te Srebrenice, Bratunca i Milića iz Regije Birač o prošlosti, odnosno dešavanjima u ratnom periodu. Većina njih nije bila rođena u vrijeme rata, ali su svjesni dešavanja, kao i pomirenja i suživota koji treba vladati na ovim prostorima danas.

”Treba da gajimo tu nekakvu posebnu vrstu ljubavi, da budemo patriote, da se ovdje borimo, a isto tako treba da znamo, ali ne treba da to bude preduslov za sklapanje novih prijateljstava, da to ne budu neke predrasude, osude, da se bojimo”, kazala je Ajla Suljić, učesnica radionice iz Srebrenika.

Voditelj radionice Ibrahim Mulabdić navodi da su zadovoljni mladima koji ”zrelo” razmišljaju o ovoj temi.

”Otvorenije razmišljaju suočavajući se sa prošlošću nego naši današnji lideri. Drago mi je da su mladi spremni da progovore o tome”, ističe Mulabdić.

Tokom ljeta u Beogradu je zahvaljujući organizaciji ”Žene u crnom” održana zajednička radionica o pomirenju za mlade iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U Humanitarnoj organizaciji ”Horizonti” navode da su bili skeptični po pitanju zajedničkog učešća mladih iz tri zemlje jer se radi o teškoj temi, međutim pokazali su da njihova razmišljanja prevazilaze svakodnevna politička dešavanja i prepucavanja u regionu.

”Mi nismo mogli da vjerujemo da su mladi sa ove regije nadmašili, nadvisili svakodnevnu političku ružnu situaciju i da su nam pružili takvo jedno izvorište nadahnuća, mogli smo da napunimo svoje baterije, to je bio praznik za oči, uši, dušu, tako su se lijepo družili”, rekla je Mira Vilušić, stručna konsultantica Udruženja HO ”Horizonti”.

Učesnici iz BiH su mislili da problemi samo postoje u BiH, međutim imali su priliku vidjeti da postoje tamni vilajeti u medijskom smislu u Srbiji, da postoje problemi u Crnoj Gori, naveo je Asmir Šestan, vanjski saradnik Udruženja HO ”Horizonti”, te dodao da su na taj način razmjenjivali zajednička mišljenja, donosili zaključke kako da spriječe da u narednom periodu ne budu takvi problemi.

Mladi su spremni razgovarati o prošlosti, živjeti u miru i graditi bolju budućnost sa drugim nacijama i kulturama, rečeno je u Tuzli.

”Mi sad puno očekujemo, pošto smo puno dobili što se nismo nadali, sad očekujemo puno više. Ići ćemo korak po korak u svemu tome, jer iako su to mladi ljudi vodimo računa da među njima širimo tu svu dobru harmoniju i atmosferu”, navela je Vilušić.

Prilikom posjete u Beogradu, mladi su obišli Memorijal stradanja radnica i radnika RTS-a poginulih tokom bombardovanja Beograda 1999. godine, te izradili amaterski film o razmišljanjima o pomirenju, koji se prikazuje na radionicama u okviru projekta ”Pravedan mir i pomirenje”. U okviru tog projekta formirana je Liga mladih pacifista koja broji više od 200 mladih iz šest lokalnih zajednica u BiH a koji svoja iskustva prenose i drugima.