30.5 C
Tuzla
23.07.2024.

HO Horizonti: Otvoreno pismo članovima i članicama Evropskog parlamenta

HO Horizonti uputila je otvoreno pismo članovima i članicama Evropskog parlamenta u kojem se navodi:

“Poštovane članovi/ce Evropskog parlamenta i Parlamenata država članica EU,

Pozivamo vas daizvršite pritisak na svoja politička rukovodstva i vlade, s ciljem da POLITIČARI BOSNE I HERCEGOVINE NA SVIM NIVOIMA VLASTI po uzoru na članice Evropske unije poštuju osnovna ljudska i građanska prava, kojim se omogućuje aktivno/pasivno biračko pravo građaninu i građanki u BiH. Želimo da svako/a od nas da ima pravo da bira i da bude biran/a po sistemu izvrsnosti i bez etničkog, rodnog, vjerskog i drugog diskriminatornog uslovljavanja ili ograničenja.

Vi kao predstavnici država EU treba da date do znanja vladajućim elitama da ništa manje nije prihvatljivo. Na taj način, poštujući vlastitestandarde i vrijednosti, omogućit ćete bolji život građankama i građanima BiH, jer iz kršenja ljudskih prava proizilaze i drugi problemi sa kojima se naši građani svakodnevno suočavaju.

Kršenje prava građanki i građana ove države je utvrdio i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, te je donio presude u korist našihgrađanki i građana. Međutim, ne postoji politička volja da se zakoni mijenjaju u korist građana.

U potpunosti podržavamo i stojimo iza stava gospođe Zornić, čiji je motiv za pravnu borbu po njenim riječima multietnička i građanska BiH. Pravno i suštinski jednostavno rješenje je to da se iz Ustava izbriše formulacija “država konstitutivnih naroda, Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih”, te da se ista zamjeni sa “država svih njenih građana i građanki”.

U zemlji, u kojoj još još vodimo bitku za ženska prava, gospođa Zornić se bori za prava svih građana/ki BiH.

Neformalne Ženske lobi grupe HO HORIZONTI iz gradova Srebrenik, Gračanica, Živinice i Tuzla, pozivaju na mir i zaštitu prava i sloboda svih građana/ki Bosne i Hercegovine.”

Vezane vijesti

TUZLA