Hoće li biti odigrana rukometna utakmica Slobode i Goražda?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Odigravanje utakmice 2. kola Premijer lige BiH, između rukometaša tuzlanske Slobode i Goražda, dovedeno je u pitanje zbog bizarnog razloga – nema ko da vodi zapisnik i mjeri vrijeme.

To je u petak na konferenciji za novinare izjavio potpredsjednik UO Slobode, Damir Bećirović, rekavši kako su iz Zbora rukometnih sudija Tuzle dobili obavijest da nemaju slobodnih sudija za obavljanje ove, inače, plaćene dužnosti.

Bećirović je rekao da je u pozadini revolt tuzlanskih sudija zbog toga što nisu sudili na nedavno održanom međunarodnom turniru, u povodu 60-godišnjice Slobode.

”Zvali smo ih da sude na turniru, ali i tražili da budu respektabilni arbitri, jer je i turnir bio visokog nivoa. Rekli su da su zauzeti zbog čega smo doveli sudije iz Sarajeva, te nekoliko iz inostranstva. Iza svega stoji predsjednik Zbora sudija Amor Alibegović, koji je prigovorio što smo doveli sudije izvan Tuzle i što njima nismo povjerili organizaciju turnira kako bi nešto zaradili. Sada smo dovedeni u pat poziciju, pa smo zbog ovog slučaja protiv dvije osobe podnijeli krivičnu prijave”, izjavio je Bećirović.

On je izrazio ogorčenje ovakvim stavom tuzlanskih rukometnih sudija, kazavši kako bi u slučaju neodigravanja utakmice bili drastično kažnjeni, a izgubili bi susret službenim rezultatom.

Rekao je i da su tražili sudije iz drugih mjesta TK, ali da su se svi solidarisali s tuzlanskim Zborom, tako da u ovom trenutku još nije sigurno da će susret biti odigran.

”Niko nas neće ucjenjivati. Kontaktirali smo Savez i tražili podršku, jer konačno je došlo vrijeme da se neke stvari u rukometu BiH i u Tuzli počnu rješavati. Mi ćemo dovesti sudije iz Hercegovine, samo što ćemo u tom slučaju umjesto 40 maraka, platiti 300. Zbog toga što je glasao za ovakvu odluku Zbora sudija Tuzle, otkaz smo dali Danijelu Sabljiću, treneru u Omladinskom pogonu Slobode, inače rukometnom sudiji”, kazao je Bećirović.

U nadi da će utakmica, ipak, biti odigrana, trener Slobode Mirza Bulić rekao je da su u Gračanici ”snimali” igru Goraždana, ali da su oni tada na utakmicu došli samo sa devet igrača i da nije bilo petorice iz glavnog rostera.

”Sigurno nas neće iznenaditi, jer smo se dobro pripremili. U utakmicu ćemo ući maksimalno angažovano i samo nas pobjeda interesuje”, naglasio je Bulić, pozvavši ljubitelje rukometa u Tuzli da im u Mejdanu pruže podršku.

Prije početka konferencije za novinare, službeno su prve ugovore s klubom potpisali juniori Bakir Hajdarević, Adi Omeragić, Bakir Pirić, Ermin Jusić, Omar Karahodžić, Kasim Arnus, Tarik Fares i Muharem Milkunić.

Bećirović je dodao da su svi potpisali ugovore na dvije godine s mogućnošću produženja još za toliko, te da im je osigurana stipendija kakvu nemaju mnogi igrači u drugim klubovima.

”Oni su naša budućnost i nastupat će za drugu ekipu Slobode, koja se takmiči u Prvoj federalnoj ligi, s ciljem što skorijeg ulaska u seniorski tim”, rekao je trener Slobode 2, Nedim Đug.

Utakmica Sloboda – Goražde najavljena je za večeras u 20:00 sati, a ulaz je besplatan.

(RTV Slon/Fena)